Βενιζέλος: Προσπαθούμε να βρούμε τις λιγότερο επώδυνες λύσεις

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου - τρόικας.  Αναμένονται δηλώσεις.

Νωρίτερα, την αναγκαιότητα της λήψης των νέων μέτρων υπογράμμισε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος χωρίς όμως να τα εξειδικεύσει.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνική οικονομίας εξηγώντας ότι τα νέα -συμπληρωματικά του μεσοπρόθεσμου - μέτρα, πρέπει να ληφθούν όχι για να ανεβάσουν τον πήχη των δημοσίων εσόδων, αλλά για να υποκαταστήσουν μέτρα που είχαν υπολογιστεί με πιο αισιόδοξο τρόπο. «Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες –είπε- προσθέτοντας όμως ότι δεν θα είναι εύκολες, θα είναι οδυνηρές ενώ δεσμεύτηκε ότι « αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε μια λύση να είναι λιγότερο επώδυνη να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια» είπε.

Αναφερόμενος δε στο ειδικό τέλος των ακινήτων προειδοποίησε ότι αν δεν εισπραχθεί το ποσό δεν θα κλείσει προϋπολογισμός 2011, ούτε 2012.

Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι αν τα μέτρα δεν αποδώσουν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν μεταπολιτευτικά επιτεύγματα. Ωστόσο, ο κ Βενιζέλος δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να μην τεθεί η μοίρα της χώρας σε κίνδυνο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα δεν θα περάσει στη φάση του υπαρξιακού κινδύνου για ζητήματα της τάξης του μισό ή 1% του ΑΕΠ.»

Ο υπουργός αφού υποστήριξε ότι η χώρα εκβιάζεται από τις αγορές και από την ίδια την κατάσταση που έχει περιέλθει, έκανε και αυτοκριτική για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα υποστηρίζοντας ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων ενώ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά μέσα από εκλογές, και αναρωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα μίλησε ακόμη και για ταπείνωση όταν ζητά δάνεια ή όταν η χώρα είναι υπό συνεχή έλεγχο, όμως παραδέχτηκε ότι αν δεν υπήρχε ο έλεγχος της τρόικας η χώρα πάλι θα είχε εξοκείλει και κατά συνέπεια – κατά τον υπουργό- «ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό αυτοέλεγχο».

Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν πενήντα μακροχρόνια άνεργοι με ακίνητη περιουσία από 1 μέχρι 4 εκατ. ευρώ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Αναπόφευκτη χαρακτήρισε τη χρεοκοπία η Αλέκα Παπαρήγα ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι αν δεν γίνει ξεσηκωμός τώρα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Αναφερόμενη δε, στο τέλος για τα ακίνητα εκτίμησε ότι αν πέντε εκατομμύρια δεν πληρώσουν τα χαράτσια, «μάλλον εσείς θα βρεθείτε στη φυλακή» είπε η γ.γ. του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Την ανάγκη συνεννόησης επανέλαβε ο Γιώργος Καρατζαφέρης ενώ τάχθηκε κατά της επιβολής του ειδικού τέλους στα ακίνητα.

Σκληρή κριτική στον υπουργό οικονομικών αλλά και στο πρωθυπουργό που κατηγόρησε ότι κρύβεται, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι με τι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία και κατά μεγάλη πιθανότητα πλέον και στην συντεταγμένη χρεοκοπία.

Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει λαϊκή εντολή να λαμβάνει τα μέτρα στα οποία που προχωρά, αλλά την υφάρπαξε και την έκλεψε –όπως είπε ο κ. Τσίπρας - όταν το 2009 ο πρωθυπουργός έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και έταζε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κατά συνέπεια η μόνη λύση για τον κ. Τσίπρα είναι η προσφυγή στις κάλπες για να αποφασίσει ο λαός ποιο θα είναι το μέλλον του.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου