Το μήνυμα Μητσοτάκη με την αποπομπή Λιβανού- Όλο το παρασκήνιο

Μια διαχωριστική γραμμή με πρακτικές του παρελθόντος θέλησε να βάλει ο πρωθυπουργός με την αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού με αφορμή το εξοργιστικό βίντεο και την κυνική ομολογία του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές του 2007. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για το επίμαχο βίντεο, τηλεφώνησε ο ίδιος αμέσως στον Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις. Αν και ο τελευταίος παραδέχτηκε το λάθος του εξηγώντας ότι τα περί εποποιίας που ανέφερε ήταν ειρωνικά, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, την οποία ο πρωθυπουργός έκανε αμέσως δεκτή. 

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι παρότι ο Λιβανός είναι προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και ότι η αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έπρεπε να είναι τελείως διαφορετική. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του υπουργού στην κυβέρνηση. 

Παράλληλα, προχώρησε στη διαγραφή του Πέτρου Δούκα σημειώνοντας ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης».

Με αυτό τον τρόπο, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς του ότι στις δημόσιες εμφανίσεις τους οφείλουν να υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες της κυβέρνησης και ότι παρόμοια περιστατικά δε θα γίνουν ανεκτά. 

Άλλωστε, πριν ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάβει τα ηνία της ΝΔ επέκρινε πρακτικές που παραπέμπουν σε πελατειακές σχέσεις κράτους-πολίτη που μπορεί να ρίξουν σκιές στο έργο της κυβέρνησης.  

«Ειρωνική παρέμβαση» λέει ο Λιβανός
Από την πλευρά του, ο Σπήλιος Λιβανός στην επιστολή παραίτησης του προς τον πρωθυπουργό προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για «εμφανώς ειρωνική διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του του κ. Δούκα». Τόνισε δε ότι υπέβαλε την παραίτηση του «προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία, η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης». 

Τέλος, ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας με ανάρτησή του στο facebook επιχείρησε να το «μαζέψει» χαρακτηρίζοντας τον διάλογο με τον αποπεμφθέντα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ως «ατυχές συμβάν», ενώ ζήτησε συγγνώμη από τον Σπήλιο Λιβανό, επειδή αναγκάστηκε να παραιτηθεί. 

Υπογράμμισε δε ότι η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί για την αποζημίωση των πυρόπληκτων της Ηλείας ήταν καθόλα νόμιμη και όσα ανεφέρθηκαν για «σακούλες» με λεφτά ήταν «καθ' υπερβολή». 
 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr