«Απολογία» Δρίτσα - Αναλαμβάνω την ευθύνη του σάλου που προκάλεσε η δήλωσή μου για τη 17Ν

Της Ναντίν Χαρδαλιά

«Ενώπιον των Ελλήνων θέλω να λογοδοτήσω, να εξηγήσω και να αποκαταστήσω». Με αυτή τη φράση προσήλθε ο Θοδωρής Δρίτσας στη Βουλή, για να αναλάβει δημοσίως την ευθύνη του σάλου που προκάλεσε η δήλωσή του ότι δεν «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η δήλωσή του ήταν ατυχής και ανέλαβε την ευθύνη λόγω της ασάφειας των λεγομένων του, που επέτρεψαν πλήθος όπως είπε παρερμηνειών. Αποκήρυξε ρητά τη βία και την τρομοκρατία, επικαλούμενος την πολυετή διαδρομή του, δήλωσε σεβασμό στα θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους συγγενείς τους, αλλά απέδωσε τις σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκε σε «αδυσώπητα χτυπήματα πολιτικών ανταγωνισμών κάτω από το τραπέζι».

«Έχω την ευθύνη γιατί δεν φρόντισα ο λόγος μου να είναι απολύτως σαφής όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις και να μην αφήνονται περιθώρια διπλών και τριπλών αναγνώσεων και παρερμηνειών. Την αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη», υπογράμμισε ο Θοδωρής Δρίτσας στη σκιά και της χθεσινής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ περί ατυχούς δήλωσης και της σημερινής σιωπής του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα στη Βουλή.  

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άδραξε επίσης την ευκαιρία να αποκρούσει κατηγορηματικά τα πυρά που δέχτηκε περί προσβολής των νεκρών με τις δηλώσεις του, επειδή είπε ότι τα θύματα της 17Ν ήταν από τη δεξιά παράταξη.

«Ούτε διανοούμαι χρόνια τώρα να προσβάλλω όλους τους νεκρούς -  προφανώς ο Παύλος Μπακογιάννης κι ο Αξαρλιάν είναι ξεχωριστές περιπτώσεις ο αλλά τιμώ όλους τους νεκρούς. Δεν τη διαπραγματεύομαι την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο ίδιος, επιμένοντας, ωστόσο, σε όσα είχε πει στην επίμαχη  συνέντευξή του στο Κανάλι 1 του Πειραιά επικαλούμενος δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ότι η παράταξή τους έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από την τρομοκρατική οργάνωση.

Επιδιώκοντας να απομακρύνει οποιαδήποτε σκιά υπεράσπισης των τρομοκρατικών ενεργειών του Δημήτρη Κουφοντίνα από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι:

«Είναι ξεκαθαρισμένο χωρίς περιστροφές ότι δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά. Είμαστε στην αντίθετη πλευρά. Να μην ηρωοποιήσουμε κανέναν, να μην πολώσουμε το κλίμα... Κανείς μας δεν δέχτηκε ότι μπορεί να αναθέτει κανείς στον εαυτό του, στο όνομα οποιασδήποτε ιδέας, να γίνεται τιμωρός ή εκτελεστής κάποιου που έχει ευθύνη για το ένα ή άλλο ζήτημα», ενώ διευκρινίζοντας τη δική του στάση συμπλήρωσε: «Η αγωνία μου είναι να μην ξαναγίνει με αφορμή τη 17 Νοέμβρη όσα έγιναν όταν αυτή ήταν στο φόρτε της και το πολιτικό σύστημα δηλητηριαζόταν».

Αναφερόμενος πάντως στην απεργία πείνας του πολυϊσοβίτη τρομοκράτη, ο κ. Δρίτσας υποστήριξε πως αγωνιά για να μη χαθεί μία ανθρώπινη ζωή και επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση ότι λειτουργεί στο όνομα «της πυγμής του κράτους δικαίου που δεν εκβιάζεται», για να συμπληρώσει ότι «κράτος δικαίου που εκβιάζεται δεν είναι Δημοκρατία. Τίποτα δεν είναι υπέρτερο από την ανθρώπινη ζωή».

Άδωνις Γεωργιάδης: Δέχεται ο Δρίτσας (;) να απειλούν τη Δημοκρατία  Κούρτοβικ και Κουφοντίνας

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες είχε καλέσει τον κ. Δρίτσα να απολογηθεί στη Βουλή και τον Αλέξη Τσίπρα να τον διαγράψει, ενώ έβαλλε και εναντίον του πολυϊσοβίτη και της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ, κατηγορώντας τους ότι απειλούν ευθέως τη Δημοκρατία.

«Λέει ο Κουφοντίνας “αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά μου, ο στρατός μου θα κάψει την Ελλάδα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να γίνει δεκτό το αίτημα του Κουφοντίνα ακόμα κι αν είναι παράνομο και καταπατά τους κανόνες του κράτους δικαίου, για να μη χαθεί μια ανθρώπινη ζωή», σημείωσε ο Υπουργός στηλιτεύοντας τη στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στην απεργία πείνας του καταδικασμένου τρομοκράτ.

Αναφερόμενος, δε, σε δηλώσεις της κ. Κούρτοβικ που - όπως είπε - υποστήριξε ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα Κουφοντίνα υπάρχει κίνδυνος καταστάσεων απειλής της ασφάλειας και της δημόσιας ζωής, πρόσθεσε: «Δεν λέει η κ. Κούρτοβικ να μη χαθεί η ανθρώπινη ζωή. Απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία. και ρωτά ειλικρινά κ. Δρίτσα. Εσείς ως βουλευτής δέχεστε η όποια Κούρτοβικ κι ο όποιος Κουφοντίνας να απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία;».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πεθάνει ο Κουφοντίνας, διαμηνύοντας, ωστόσο την αποφασιστικότητά της να μην αποδεχτεί τον εκβιασμό του κράτους δικαίου από κανέναν. «Έχουμε κράτος δικαίου και ισονομία. Θα επικρατήσει το κράτος δικαίου κι όχι το καπρίτσιο ενός κακομαθημένου τρομοκράτη», είπε, συστήνοντας στους συνηγόρους του Δημήτρη Κουφοντίνα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να κρίνει εκείνη τα αιτήματά του.

Απέκρουσε, δε, κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί παρεμπόδισης της άσκηση ένδικων μέσων μέσω της μη κοινοποίησης των σχετικών εγγράφων στην πλευρά Κουφοντίνα, χαρακτηρίζοντας τον σχετικό ισχυρισμό που διατύπωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, «ουρανομήκη ανοησία». 

Πηγή: skai.gr