Αποκλιμάκωση ήταν και πάει… Μπορεί η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα και μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου να είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επέλεξε, όμως, την επιστροφή στο πεδίο με μια νέα ΝΑVΤEX που φτάνει στο βορειότερο άκρο έως και 6,5 ν.μ. έξω από το Καστελόριζο, στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων. 

«Αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση, γεγονός που αναδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Έτσι η Τουρκία ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των παράνομων NAVTEX που ξεκίνησε τον Ιούλιο, βάζοντας φωτιά στην περιοχή. 

NAVTEX 21/07-02/08

Η πρώτη παράνομη ναυτική οδηγία που αφορά έρευνες του Ορούτς Ρεις εκδίδεται στις 21 Ιουλίου και προκαλεί συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τότε η NAVTEX δεν θα ενεργοποιηθεί καθώς παρεμβαίνει πυροσβεστικά η Άνγκελα Μέρκελ και αποσοβεί την ένταση. Προσωρινά όμως. 

NAVTEX 10/08-23/08

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά, η Τουρκία θα πυροδοτήσει ξανά την ένταση, με NAVTEX διάρκειας δύο εβδομάδων και αυτή τη φορά θα βγάλει το Ορούτς Ρεις από το λιμάνι της Αττάλειας, αλλά και πολεμικά πλοία από τον ναύσταθμο του Ακσάζ. 

NAVTEX 23/08-27/08

Μάλιστα η Τουρκία θα συνεχίσει και θα παρατείνει τη NAVTEX έως τις 27 Αυγούστου, ημερομηνία που συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο και συζητούν για έναν κατάλογο κυρώσεων εις βάρος της. 

NAVTEX 02/09-12/09

Μετά από μια ανάπαυλα λίγων ημερών, η Τουρκία θα συνεχίσει τη χορεία των NAVTEX με ισχύ ως τις 12 Σεπτεμβρίου, και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προαναγγέλλει συνέχιση των σεισμικών ερευνών για 90 ημέρες. 

Και ενώ η Τουρκία επρόκειτο να ανανεώσει τη NAVTEX, με τις παρασκηνιακές ενέργειες που έγιναν ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να αποκλιμακώνει την ένταση και να ανοίγει χαραμάδα διαλόγου. Κάπως έτσι, η συζήτηση για κυρώσεις δεν υλοποιήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, από την οποία εκπέμφθηκε σαφής προειδοποίηση προς την Τουρκία για δρομολόγησή τους, αν επιστρέψει στις μονομερείς ενέργειες. Όπως και έγινε, εν τέλει, με τις τουρκικές NAVTEX να μετατοπίζονται σταθερά γεωγραφικά και να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Πηγή: skai.gr