Κλείσιμο

Αποφασίστηκε η κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων στην Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», αποφάσισε ομόφωνα να εξετάσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.

Αναζητείται κατάλληλος χώρος εκτός Βουλής - χωρίς «κουκούλες» (;) η εξέταση

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίμαχη απόφαση θα διαβιβαστεί από το προεδρείο της Επιτροπής στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή, εντός της ημέρας, ζητώντας να υποδειχθεί ο κατάλληλος χώρος εκτός Κοινοβουλίου και η ώρα, που αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει, αξιώνοντας να πραγματοποιηθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το έπραξαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ενώπιον του κ. Σοφουλάκη στις 4 Δεκεμβρίου 2019.

Κοινώς με «κουκούλες» ή χωρίς. Με αλλοιωμένα δηλαδή τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ενδεχομένως και της φωνής τους ή χωρίς καμία κάλυψη. 

Βάσει της περιγραφής της προσέλευσης ενώπιον του κ. Σοφουλακη παρουσία αστυνομικού που πιστοποίησε τις κώδικες τους ονομασίες, μέλη της Προανακριτικής πιθανολογούν ότι αυτό συνέβη χωρίς "κουκούλες", συνεπώς το ίδιο επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συμβεί κι ενώπιον του κλιμακίου τους, που θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Προανακριτικής, Γιάννη Μπούγα και τους 5 εισηγητές των κομμάτων. 

Το συγκεκριμένο θολό προς ώρας αλλά μείζονος σημασίας στοιχείο αναμένεται να ξεκαθαριστει τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνιζαν βουλευτές της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η εξέταση πρέπει να γίνει με φυσική παρουσία των αποκαλούμενων «Κελέση» και «Σαράφη» στον ίδιο χώρο και όντας απέναντι από την αντιπροσωπεία των βουλευτών. 

Βουλευτές της πλειοψηφίας, θεωρούν πάντως ότι μετά την κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων σε εισαγγελικό λειτουργό πέραν της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καθιστά το δικαίωμά της Προανακριτική για εξέταση των δύο εκ προοιμίου νομικά βάσιμο.

Εάν πάντως η κατάθεση γίνει τελικώς χωρίς οποιαδήποτε κάλυψη, τότε θα είναι εφικτή πια και η διαπίστωση των πραγματικών στοιχείων των δύο πολυσυζητημένων προστατευόμενων μαρτύρων και κατά πόσο πράγματι όπως έχει καταθέσει ο Νίκος Μανιαδάκης, ταυτίζονται με τα πρώην στελέχη της Novartis Hellas, Φιλιστωρα Δεστεμπασιδη και Μαρία Μαραγκελη, οι οποίοι καταθέτοντας ενώπιον της Προανακριτικής, διαψεύσαν κατηγορηματικά ότι είναι οι Σαράφης και Κελεση αντίστοιχα.

Κατά πληροφορίες η επιστολή του Προεδρείου της Προανακριτικής θα σταλεί και στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπακη καθώς και στον επόπτη της Εισαγγελίας. 

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου Δ. Παπαγγελόπουλου

Σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόθεση της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η συγκεκριμένη πρόθεση ανακοινώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά η συζήτησή της θα γίνει εκτενώς την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον τρόπο που μπορεί αυτή να πάρει σάρκα και οστά και να είναι νομικά θωρακισμένη από κάθε κίνδυνο προσβολής της από τον Δημήτρη Παπαγγελόπολου στο Δικαστικό Συμβούλιο  σε ενδεχόμενο παραπομπής του σε Ειδικό Δικαστήριο, καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ξανά στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Βουλευτές της ΝΔ πάντως κρίνουν ότι μετά τις «βόμβες» τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών για μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στην καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis και άλλες μείζονος σημασίας δικαστικές υποθέσεις, οδηγούν σε ενδείξεις για την τέλεση επιπλέον των τεσσάρων αρχικών ενδεχόμενων αδικημάτων για τα οποία ερευνάται τόσο για πραγματικά όσο και για νομικά περιστατικά, δηλαδή για υποθέσεις και αδικήματα.

Ο κατάλογος των μαρτύρων στην τελική ευθεία

Ο νέος κατάλογος των μαρτύρων αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και απαρτίζεται από τους:

- προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»

-πρώην Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο & Παύλο Πολάκη

-τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνί

-την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

-τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Τα ανοιχτά ενδεχόμενα επιπλέον κλήσεων

Η Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει στην τελική ευθεία των εργασιών της με τον συγκεκριμένο κατάλογο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κλήτευσης κι άλλων μαρτύρων εάν προκύψει ανάγκη.  

Πιθανότερες επιπλέον κλήσεις θεωρούνται αυτές προς την τέως Γενική Επιθεωρήτρια  Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου και την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στις οποίες ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής φέρεται να έχει αποδώσει λεπτομερή γνώση των «μεθοδεύσεων» του περιβόητου «Ρασπούτιν» και των στενών σχέσεών του με την κ. Τουλουπάκη.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η πλειοψηφία αφήνει ανοιχτό και το σενάριο της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης της κ. Δημητρίου με τον κ. Αγγελή.

Εξίσου ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κλήτευσης των επίκουρων αντεισαγγελέων διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, που διαχειρίστηκαν με την Ελένη Τουλουπάκη τη δικογραφία Novartis και την κατάθεση των οποίων αιτήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εμφάνισή τους ενώπιον της Προανακριτικής λέγεται πως θα εξαρτηθεί από την κατάθεση της κ. Τουλουπάκη και το περιεχόμενο αυτής εφόσον δεχτεί να προσέλθει ενώπιον της Προανακριτικής.