ΚΑΙΡΟΣ

Αποδεκτή η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ



Το διορισμό προσωρινού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, προβλέπει τροπολογία 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε στη Βουλή κι αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη. 

Μετά το σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας και στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης του οργανισμού, οι βουλευτές προωθούν αυτό που επί της ουσίας είχε προαναγγείλει η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου, προκειμένου να μην οδηγηθεί η ΑΕΠΙ σε λουκέτο και παράλληλα να προασπιστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών.

Συγκεκριμένα, προτείνουν τη δυνατότητα διορισμού Επιτρόπου από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, «εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό? τους, λόγω ενδεικτικά αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, να διορίσει προσωρινό επίτροπο».

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο προσωρινός επίτροπος θα υποκαταστήσει ουσιαστικά τη Διοίκηση ως προς τις αρμοδιότητες της ομαλής είσπραξης από τους χρήστες και την απόδοση προς τους δικαιούχους των ποσών που οι τελευταίοι εισπράττουν, καθώς και της άσκησης στο όνομα του οργανισμού κάθε ένδικου βοηθήματος ή μέσου για την προάσπιση των συμφερόντων των δικαιούχων

Επιπλέον, ο προσωρινός επίτροπος θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει αποφασιστικά ακυρώνοντας κάθε πράξη ή απόφαση της διοίκησης που θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να μη ληφθεί καμία απόφαση χειροτέρευσης της οικονομικής θέσης του οργανισμού ή διακοπής της λειτουργίας του.

«Τα όργανα διοίκησης και οι εργαζόμενοι του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης υποχρεούνται να παρέχουν στον προσωρινό επίτροπο οποιοδήποτε στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί και να διευκολύνουν την άσκηση των καθηκόντων του», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην τροπολογία.

Ερωτήματα πάντως προκαλεί η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας ως βουλευτική, δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων της Λυδίας Κονιόρδου, με τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι θα προωθήσει τη ρύθμιση η ίδια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ως βουλευτική δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το κόστος αυτής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:



Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά