Από Δευτέρα τα «αποκαλυπτήρια» των υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία πιστεύει πως με την εκλογή της νέας ηγεσίας όλα θα πάρουν το δρόμο τους και συνεπώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία είναι ραγδαίες. Η Κουμουνδούρου περνά δύσκολες στιγμές και ψάχνει να βρει τα πατήματά της. Η πλειοψηφία πιστεύει πως με την εκλογή της νέας ηγεσίας όλα θα πάρουν το δρόμο τους και συνεπώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα. Υπάρχει και η διαφορετική άποψη που λέει «όχι» στις fast track διαδικασίες. Για το θέμα αυτό η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον «REAL FM» ανέφερε: «θεωρήσαμε ότι αυτό που προέχει, είναι το κόμμα να ανταποκριθεί άμεσα στο ρόλο του ως μια δύναμη της κυβερνώσας Αριστεράς, κι ως αξιωματική αντιπολίτευση». Για το ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο αναμένεται να γίνει πολύ κουβέντα τις επόμενες ημέρες μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο.

Από την Κουμουνδούρου αποχώρησε και η Πόπη Τσαπανίδου. Υπέβαλε την παραίτησή της στην Ράνια Σβίγκου, όπως πρώτος αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, δείχνοντας πως η αλλαγή προσώπων στην αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι καθολική το επόμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται, όπως στις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, να αλλάξει εν κινήσει. Πρέπει να φανεί αντάξιος του θεσμικού ρόλου που κατέχει ως αξιωματική αντιπολίτευση με το ΠΑΣΟΚ να πιέζει πολύ. Η μάχη στη Βουλή ξεκίνησε και θα είναι σκληρή. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στις προγραμματικές δηλώσεις που θα κορυφωθούν σήμερα. Ο Σωκράτης Φάμελλος με τη χθεσινή του παρέμβαση έδειξε πως ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας θα επιχειρήσει να στριμώξει την κυβέρνηση.

Στο εσωτερικό τα πράγματα δεν είναι εύκολα και η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, που πάντα δρούσε «πυροσβεστικά» μεταξύ των τάσεων, είναι εμφανής.. Η εικόνα των προεδρικών παρουσιάζει ρωγμές με αποκλίνουσες απόψεις. Χθες συνεδρίασε η «Κίνηση Μελών» και όλα δείχνουν πως ο Νίκος Παππάς προσανατολίζεται στο να είναι η υποψηφιότητα της τάσης που έχει την πλειοψηφία μέσα στο κόμμα. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα πράξει η Ρένα Δούρου, αλλά και ο Παύλος Πολάκης που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία όλο το τελευταίο διάστημα. Η γραμμή της «Κίνησης Μελών» έχει σπάσει στα δυο, καθώς ο Χρήστος Σπίρτζης επιθυμεί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και η εκλογή του προέδρου μαζί με το Συνέδριο να μετατεθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου. Αυτή την πρόταση έκανε ο πρώην υπουργός στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία και θα την επαναλάβει σε μια εβδομάδα από σήμερα.

Η «Ομπρέλα» πραγματοποίησε τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη και ενέκρινε την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο ίδιος δεν  απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές, ωστόσο δεν έχει πει το τελικό «ναι». Το κλίμα την εσωκομματική αντιπολίτευση είναι καλό και έχουν κάνει ήδη έναν πρώτο απολογισμό για τα λάθη του κόμματος που του κόστισαν την προηγούμενη τετραετία. Ο κ.Τσακαλώτος κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή τόνισε: «κάνουν λάθος και θα τους εκπλήξουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση, αλλά η κοινωνία εξακολουθεί να χρειάζεται μία δυνατή αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ να παλεύει»

H άλλη υποψηφιότητα που φαίνεται να «κλειδώνει» είναι της Έφης Αχτσιόγλου. Η κίνηση «6+6» τη στηρίζει, ενώ και στην «Ομπρέλα» μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για την πρώην υπουργό Εργασίας. Φέρεται να υπάρχουν και μέλη της πλειοψηφίας που περιμένουν να δουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έχει η υποψηφιότητά της. Η κ.Αχτσιόγλου έχει την απόλυτη στήριξη του Αλέξη Χαρίτση με τον οποίο βρίσκεται σε κοινό βηματισμό όλο το τελευταίο διάστημα. Στην τοποθέτηση που έκανε χθες στη Βουλή έδωσε το στίγμα της. Ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι περισσότερο πολύτιμος από ποτέ». Επεσήμανε  πως το κόμμα της δεν θα ασκήσει απλώς τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά «θα είμαστε μια δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» προκειμένου να δώσει στην κοινωνία «μια αριστερή και προοδευτική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική».

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» και οι υποψήφιοι να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους και να παρουσιάσουν μέρος των θέσεών τους πριν βρεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

Πηγή: skai.gr