Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»

Η Ελλάδα «θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών - Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά «δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο».

Τονίζεται επίσης, ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί, επίσης, τα νόμιμα συμφέροντά της, «εφόσον παραστεί ανάγκη».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: 

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).

Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο και μέσα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». 

Παρακάτω στην ανακοίνωση, η Άγκυρα καλεί «σε εκλογίκευση τους κύκλους που παροτρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποίησει τα νησιά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της και εξετάστηκαν όλες οι προκλητικές ενέργειες.  

Η Ελλάδα απομακρύνεται από την λογική που έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει νατοϊκές ενέργειες και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα.

Τονίστηκε ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας.

Καλούμε σε εκλογίκευση τους κύκλους που παροτρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποίησει τα νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ κι έγινε έκκληση στην Ουάσινγκτον για την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, που όπως επισημαίνεται «θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην περιοχή και είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Πηγή: skai.gr