Απάντηση Μητσοτάκη σε ξένη δημοσιογράφο: Δεν θα δεχθώ να προσβάλλετε τον ελληνικό λαό

Επεισόδιο προκλήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μαρκ Ρούτε, όταν Ολλανδή δημοσιογράφος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για «παράνομες επαναπροωθήσεις» και τον Ολλανδό ηγέτη για άρνηση φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος που ακολούθησε την ολλανδική αποστολή ανέφερε: «κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε για τις επαναπροωθήσεις, να ψεύδεστε για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Παρακάλω μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τη δική μου και όλων των δημοσιογράφων του κόσμου γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις. Και εσέις συνεχίζετε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα. Αυτό είναι κατάχρηση ναρκισσισμού. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους μας, περιμέναμε 6 χρόνια και δεν έγινε τίποτα και τώρα κάνω παράνομα, σκληρά και βάρβαρα pushbacks (επαναπροωθήσεις)”».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον Μαρκ Ρούτε και τον ρώτησε για το ποιες θα πρέπει να είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, η οποια -όπως είπε- είναι συνυπεύθυνη για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πρόσθεσε πως πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και η κυβέρνηση το αρνείται.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, φανερά εκνευρισμένος, τόνισε: «Γνωρίζω ότι στην χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθέως ερωτήσεις. Δεν σας επιτρέπω να με προσβάλλετε σε αυτό το κτίριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Ολλανδία σχετικά με το μεταναστευτικό.

«Δεν θέλω να με κατηγορείτε με εκφράσεις και κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία όσον αφορά το προσφυγικό. Εμείς έχουμε σώσει χιλιάδες , 200 άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν νότια της Κρήτης και κάθε μέρα σώζουμε ζωές. Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουμε τις ροές από την Τουρκία και καλούμε το Λιμενικό τους να τους επιστρέψουν. Γι' αυτό αντί να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατηγορείτε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μαρκ Ρούτε.

«Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ερώτηση και την απάντηση του Πρωθυπουργού:

Πηγή: skai.gr