Αντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό - Παραδίδεται το σχέδιο στους θεσμούς

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό, καθώς τις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραδίδει το σχέδιό του στους δανειστές.

"Η εικόνα μου είναι μάχη για το ασφαλιστικό, ότι δεν θα υπάρχει δωδέκατη μείωση όπως είχε γίνει πέντε χρόνια τώρα από τις συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ", δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση στις επικουρικές, λέγοντας ότι εάν υπάρξει θα είναι μικρή, "το πολύ 15 με 20%". Επίσης φέρεται να εξετάζει φόρο ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των χιλίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κρίσιμο ραντεβού με το κουαρτέτο έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την πρότασή της για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, και προτίθεται να καταθέσει το σχετικό ν/σ στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.

Η ψήφιση του
ασφαλιστικού από τη Βουλή αποτελεί κρας τεστ για την κυβέρνηση αφού αναμένεται να δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Πάντως, η κυβέρνηση επιδιώκει η πρότασή της να στηριχθεί και από άλλα κόμματα.

Όμως και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας στον σταθμό μας ότι "είναι ένας πολιτικός ο οποίος απεδείχθη ότι είναι παντελώς αναξιόπιστος, ο οποίος χρησιμοποιεί τη συναίνεση α λα καρτ μόνο και μόνο για να λύσει τα δικά του εσωτερικά, επικοινωνιακά ζητήματα".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέει "όχι" σε στήριξη στο ασφαλιστικό, εκτιμώντας ότι τελειώνει πολιτικά όποιος δώσει στήριξη στην κυβέρνηση.

Σκληρή κριτική διατυπώνει και το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί "επιτέλους σοβαρά με επιχειρήματα και προτάσεις", αξιοποιώντας αυτές που το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δημόσια καταθέσει. Ζητεί ακόμη "να μην αποδεχθούν καμία νέα μείωση των συντάξεων αξιοποιώντας" και τη στάση του ΠΑΣΟΚ, "έως ατού στην διαπραγμάτευση".

"Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από το μνημόνιο και τον προϋπολογισμό οδηγούν αναπόφευκτα σε μεγάλες μειώσεις και στις κύριες συντάξεις", υποστήριξε ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Πηγή: skai.gr