Άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό: Όλοι εναντίον όλων δυο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς όπως λένε η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει και το κόμμα ανακτά τις δυνάμεις που έχασε από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων κορυφώνονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Από τη Νέα Δημοκρατία τονίζουν πως είναι αδιαπραγμάτευτη η προσφυγή στις δεύτερες εκλογές όσο και αν ξορκίζουν τη χαλαρή ψήφο την 21η Μαΐου.

«Είναι ο οδηγός για τη αυτοδυναμία», επισημαίνουν συνεχώς.  

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η Πειραιώς έχει προχωρήσει σε μια αλλαγή στρατηγικής και δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χρησιμοποιήσει την πρώτη εντολή και να επιδιώξει μια μίνιμουμ συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και αυτό θα συμβεί αν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι οριακή και με μικρό ποσοστό.

Στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς όπως λένε η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει και το κόμμα ανακτά τις δυνάμεις που έχασε από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάποιον εν δυνάμει σύμμαχο και συνεπώς είναι απομονωμένη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει συνεχώς για μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική και την ίδια ώρα η παρακολούθηση του κινητού του εξακολουθεί να απλώνει μια «βαριά σκιά» στις σχέσεις των δυο κομμάτων.

Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Οι συνεχείς αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορικές φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου έχουν χτυπήσει πολλά «καμπανάκια» στη Χαριλάου Τρικούπη που εκτιμούν πως γίνεται μια τελευταία προσπάθεια διείσδυσης στο δικό της ζωτικό χώρο. Από την Κουμουνδούρου δεν επιδιώκουν να ανεβάζουν τους τόνους με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο όσο οι δυο τους «ερίζουν για την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου» τα πνεύματα  είναι πολύ δύσκολο να μην οξυνθούν. Και οι δυο κατέθεσαν τα προγράμματά τους, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο τις επόμενες δυο εβδομάδες να γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση επάνω σε αυτά.

Την ίδια ώρα η κόντρα στην «αριστερή πολυκατοικία» καλά κρατεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που πέρασε έκανε σαφές πως δεν θέλει ούτε την ανοχή του Γιάνη Βαρουφάκη. Εξαπέλυσε νέα επίθεση στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κόβοντας, τουλάχιστον για την ώρα, κάθε γέφυρα. Θυμήθηκε ακόμα και τις ηχογραφήσεις του το πρώτο επτάμηνο του 2015. Την προσοχή του είναι σαφές πως έχει κερδίσει ο μεσαίος χώρος.

«Λυπάμαι, γιατί για κάποιο καιρό συμπορευτήκαμε όμορφα σε έναν ωραίο αγώνα. Με οποιονδήποτε έχω συμπορευτεί, έστω και για μια μέρα σε έναν ωραίο αγώνα με θλίβει να βλέπω μια ηθική τσουλήθρα, μια ηθική κατηφόρα», ήταν η απάντηση του κ.Βαρουφάκη. Σε καλό σημείο δεν βρίσκονται και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ μετά την αποστροφή του Δημήτρη Κουτσούμπα για «μούφα προοδευτική διακυβέρνηση».

Όχι πως στην Κουμουνδούρου περίμεναν πως θα είχαν οποιαδήποτε μετεκλογική στήριξη από τον Περισσό. Απλώς δεν ήταν προετοιμασμένοι πως θα δέχονταν τόσο βαριές εκφράσεις.

Όμως και το ΚΚΕ έχει πολύ δυνατά στην φετινή προεκλογική καμπάνια επιχειρώντας να ξεκολλήσει από τη ζώνη του 5%.  Θα έχει ενδιαφέρον κατά πόσο όλο αυτό το κλίμα θα αποτυπωθεί στο debate της επόμενης Τετάρτης που οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν στο ίδιο στούντιο.

Δυστυχώς η ελεύθερη ερώτηση που ζήτησαν οι δημοσιογράφοι «κόπηκε» και αυτό αποδεικνύει πόσο πολωμένο είναι το κλίμα, αφού τα επιτελεία δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη.

Στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Τι θα γίνει εάν το κόμμα Κασιδιάρη μπει από «την πίσω πόρτα» στη Βουλή;

Κάποιοι προοικονομούν πως αν υπάρξουν και δεύτερες εκλογές, ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός ακραίων δεξιών δυνάμεων.