Ανδρουλάκης: «Στον ελληνικό λαό αξίζουν περισσότερα»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει πως προτεραιότητα είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος «με την άμεση ανάγκη για την αναγέννηση του ΕΣΥ».

«Έχουμε τον στόχο στις 25 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση, τον λαϊκισμό, την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, που μπαίνουν εμπόδιο στην ευημερία και την προοπτική του ελληνικού λαού», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει πως «οι μάχες που καλούμαστε να δώσουμε και να κερδίσουμε, είναι μάχες ιδεών και προτάσεων για ένα ασφαλέστερο, δικαιότερο και καλύτερο μέλλον. Είναι μάχες για την προάσπιση της Δημοκρατίας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Είναι μάχες για να μην επικρατήσει η συντήρηση και η στασιμότητα και εν τέλει η παρακμή».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στις 25 Ιουνίου καλεί όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες «να αγκαλιάσουν τη νέα προσπάθεια που κάνουμε, απαντώντας στο φόβο και το διχασμό που καλλιεργούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι με ψήφο εμπιστοσύνης, σιγουριάς και ελπίδας».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αγωνίζεται «για να συγκροτηθεί για ένα κράτος, το οποίο σέβεται τον πολίτη και διασφαλίζει τα δικαιώματά του αλλά και τις ευκαιρίες που χρειάζεται στη ζωή του. Με ισχυρούς θεσμούς που βάζουν φραγμούς στο ανεξέλεγκτο της εξουσίας και ένα κράτος δικαίου που θα λειτουργεί χωρίς εξαιρέσεις ατιμωρησίας για τους ισχυρούς».

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτει αναλυτικά τους βασικούς προγραμματικούς στόχους του κόμματός του για τη Διαφάνεια στο Κράτος, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, τη δίκαιη φορολογία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει πως προτεραιότητα είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος στα πρότυπα των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών, «με την άμεση ανάγκη για την αναγέννηση του ΕΣΥ».

Αναλυτικά το άρθρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ , Νίκου Ανδρουλάκη

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κάναμε το πρώτο βήμα για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι πολίτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη νέα μας προσπάθεια. Όμως, ο αγώνας τώρα ξεκίνησε. 
Μπροστά μας έχουμε τον στόχο στις 25 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση, τον λαϊκισμό, την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, που μπαίνουν εμπόδιο στην ευημερία και την προοπτική του ελληνικού λαού. 
Αγωνιζόμαστε για ένα κράτος, το οποίο σέβεται τον πολίτη και διασφαλίζει τα δικαιώματά του αλλά και τις ευκαιρίες που χρειάζεται στη ζωή του. Με ισχυρούς θεσμούς που βάζουν φραγμούς στο ανεξέλεγκτο της εξουσίας και ένα κράτος δικαίου που θα λειτουργεί χωρίς εξαιρέσεις ατιμωρησίας για τους ισχυρούς. 
Για την ενίσχυση της διαφάνειας προτείνουμε την καθιέρωση της Διαύγειας σε όλους τους τομείς του Δημοσίου. Ώστε να ξέρουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πως ξοδεύονται οι φόροι τους και να μην επαναληφθεί αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την τετραετία: 10 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις ή κλειστές και αδιαφανείς διαδικασίες. 
Είμαστε οι μόνοι που έχουμε προτείνει την πλήρωση των θέσεων των Διοικητών των Νοσοκομείων και των Δημοσίων Οργανισμών μέσω διεθνών διαγωνισμών διάρκειας δύο μηνών και με 5ετή θητεία.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών απέδειξε πόσο εύκολο είναι να διολισθήσουμε σε αυταρχικές πρακτικές, που προσβάλλουν τις ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος Δικαίου. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών αλλά και τις Ανεξάρτητες Αρχές ώστε να μπορούν να εκτελούν αποτελεσματικά τον συνταγματικό τους ρόλο. 
Οι διαδοχικές κρίσεις που βιώνει η ανθρωπότητα, δημιουργούν νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για έναν ανθεκτικό, εξωστρεφές, παραγωγικό μοντέλο. 
Η χώρα μας μέχρι το 2027 θα λάβει πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αν αξιοποιηθούν σωστά, θα μπορούμε να έχουμε μία οικονομία, που δεν θα στηρίζεται σε επενδύσεις real estate αλλά στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, ικανή να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας για να δημιουργήσει η νέα γενιά στον τόπο της. 
Για να επιτευχθεί, απαιτούνται επενδύσεις στις υποδομές, όπως είναι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέψει τη διάχυση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ σε όλη την κοινωνία μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων από δήμους, αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς αλλά και τα οικιακά φωτοβολταϊκά. 
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι η παραγωγή ενέργειας δεν θα είναι προνόμιο των λίγων εκλεκτών -όπως είναι σήμερα- και παράλληλα προστατεύουμε τους πολίτες από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας, δίνοντας επιπλέον κίνητρα εξοικονόμησης και κάνοντας πράξη την κοινωνικά δίκαιη, πράσινη μετάβαση.
Πρέπει επίσης να διασυνδέσουμε τον τουρισμό με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. 
Να βάλουμε ποιοτικούς μετρήσιμους στόχους. Να μην πανηγυρίζουμε μόνο για τα εκατομμύρια επισκεπτών, αλλά όσοι γεύονται τα ποιοτικά μεταποιημένα προϊόντα μας, να γίνονται στη συνέχεια πρεσβευτές στη χώρα τους, ενισχύοντας τις εξαγωγές, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον τουρισμό και αυξάνοντας τα έσοδα σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. 
Σε αυτό το πλαίσιο, προ ημερών επισκέφθηκα τη Μονή Τοπλού όπου τυποποιούν λάδι και κρασί, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου με τα πασίγνωστα τυριά, το Κέντρο Έρευνας εφαρμογών Μαστίχας στη Χίο με τα εξειδικευμένα προϊόντα και το Μουσείο Μελιού στη Ρόδο. 
Πιστεύουμε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρχει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε: 
-Μείωση του φόρου στις οικογένειες με παιδιά για να δώσουμε κίνητρα και να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Δεν επιτρέπεται στη χώρα μας η διαφορά των φορολογικών συντελεστών μεταξύ μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας οικογένειας χωρίς παιδιά να είναι 3% ενώ σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα η εν λόγω διαφορά να είναι από 10 έως 20 μονάδες.
 -Ελάφρυνση των βαρών στη μισθωτή εργασία μέσω της μείωσης των εισφορών, για να έχουμε καλύτερους μισθούς και αντιμετώπιση του εκτεταμένου φαινομένου της μαύρης εργασίας.
- Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για όσο διαρκεί η κρίση, καθώς μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το κράτος έχει εισπράξει επιπλέον 5 δισεκ. ευρώ από την υπεραπόδοση των έμμεσων φόρων λόγω πληθωρισμού πλήττοντας τους πιο ευάλωτους και όχι τους πλουσίους, σύμφωνα με την παράλογη οικονομική θεωρία του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Προτείνουμε ακόμα την έκτακτη φορολογία των εταιρειών όπως είναι οι τράπεζες και οι εταιρίες ενέργειας, που παρουσίαζαν υπερκέρδη την ώρα που οι πολίτες έβλεπαν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας, τον πληθωρισμό και τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια. 
Προτεραιότητά μας είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος στα πρότυπα των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών.
Οι Έλληνες έχουν ανάγκη την αναγέννηση του ΕΣΥ καθώς έχουμε τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην Ένωση ανεβαίνοντας μάλιστα μια θέση πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.  Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ανέδειξαν τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, καθώς 67 σημεία, πολλά εκ των οποίων μαζικοί τουριστικοί προορισμοί, καλύπτονται από μόλις ένα ασθενοφόρο. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στις λίστες της ντροπής περιμένοντας για ένα χειρουργείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, από τις 28 θέσεις αναισθησιολόγων μόνο οι 7 καλύπτονται. 
Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας, την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις, ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και ουσιαστικά κίνητρα για την ενίσχυση της φροντίδα υγείας  στα νησιά μας και τις απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Φιλοδοξούμε ακόμα να  προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές στην Εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο, που θα φέρει ξανά το δημόσιο σχολείο στο επίκεντρο και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας. Θέλουμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με τις υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και ισχυρές δομές ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης.
Οι μάχες που καλούμαστε να δώσουμε και να κερδίσουμε, είναι μάχες ιδεών και προτάσεων για ένα ασφαλέστερο, δικαιότερο και καλύτερο μέλλον.
Είναι μάχες για την προάσπιση της Δημοκρατίας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. 
Είναι μάχες για να μην επικρατήσει η συντήρηση και η στασιμότητα και εν τέλει η παρακμή.
Στις 25 Ιουνίου καλούμε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να αγκαλιάσουν την νέα προσπάθεια που κάνουμε, απαντώντας στο φόβο και το διχασμό που καλλιεργούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι με ψήφο εμπιστοσύνης, σιγουριάς και ελπίδας».
 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ