Κλείσιμο

Δημοσκόπηση Pulse: Το προβάδισμα της ΝΔ, η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ δείχνει πως υπάρχουν αρκετές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό - Πώς επηρεάζουν το σκάνδαλο Qatargate και η ακρίβεια

Του Αντώνη Αντζολέτου

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο οι δημοσκοπήσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και είναι το χρησιμότερο εργαλείο στα κομματικά επιτελεία. Κανείς δεν αμφισβητεί πως η οικονομία δείχνει τον νικητή στις κάλπες και δεν είναι τυχαίο πως και οι δυο διεκδικητές της εξουσίας εστίασαν σε αυτό το πεδίο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ από τις 18-19 Δεκεμβρίου, δείχνει πως υπάρχουν αρκετές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Παρά τα συνεχή δημοσιεύματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας φαίνεται πως γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ της πλειοψηφίας. Η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, ανεβαίνει μια μονάδα σε σχέση με την μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από 19-22 Νοεμβρίου φτάνοντας το 34%. Στάσιμος στο 26% παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και πτώση 1% παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ (10,5%). Το ΚΚΕ θα ψήφιζε το 5% των ερωτηθέντων (-0,5%). Χωρίς καμία μεταβολή αποτυπώνονται στη μέτρηση η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 4% και 3% αντίστοιχα. Στο 2,5% εμφανίζεται το Εθνικό Κόμμα Έλληνες και στο 1% η Εθνική Δημιουργία. Άλλο κόμμα θα ψήφιζαν, αν την Κυριακή είχαμε εκλογές το 4,5% και στην «πίτα» των αναποφάσιστων παραμένει το 9,5% του δείγματος των 1.103 ενηλικών.

Όσοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα τι θα ψηφίσουν αποτελούν το «κρίσιμο κοινό» αυτή την περίοδο για τα κόμματα. Παλαιότερα exit polls έχουν δείξει πως ένας στους τέσσερις καταλήγει ποιος επιθυμεί να τον εκπροσωπήσει πλειοψηφικά στη Βουλή όταν προκηρυχθούν εκλογές και το 10% όταν βρεθεί μπροστά στο παραβάν.

Η μεγάλη πίεση, με βάση τη δημοσκόπηση, φαίνεται πως μεταφέρεται αυτή την περίοδο προς το ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ταυτίσει συνεχώς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση του Qatar Gate. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που είχαν «μετακομίσει» πέρυσι τέτοια εποχή στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ένα εκλογικό κομμάτι  που απασχολεί πολύ την οδό Πειραιώς. Και η εξελίξεις με την Εύα Καϊλή πιθανότατα να αποτελούν τον «επιταχυντή» σημαντικών μετατοπίσεων το επόμενο διάστημα.

Με το βλέμμα των πολιτών στραμμένο στις ανατιμήσεις στην αγορά άνοδο κατά δυο μονάδες στο δείκτη καταλληλότητας για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης καταγράφει ο πρωθυπουργός φτάνοντας το 37%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%. Σε ανάλογο ερώτημα, ποιος από τους αρχηγούς μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 45% (+2%), ο Αλέξης Τσίπρας αποτυπώνεται στο 24% (-2%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 4% (-2%). Για τα θέματα διαφάνειας τον πρωθυπουργό εμπιστεύεται το 28% των ερωτηθέντων όπως και τον Αλέξη Τσίπρα. 10% προτιμά τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η απλή αναλογική που έρχεται έχει φουντώσει τη συζήτηση για το μοντέλο διακυβέρνησης. Η γαλάζια παράταξη προκρίνει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες θέλοντας ισχυρή εντολή από τις πρώτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των συμμαχιών από την πρώτη Κυριακή με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση. Στο κρίσιμο ερώτημα της Pulse, ποιον κυβερνητικό συνδυασμό θα προτιμούσατε, το 41% επιλέγει σε αυτόν να συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. Είτε αυτοδύναμα (33%) είτε ως βασικός κορμός σε μια συνεργασία (8%). Το 32% επιθυμεί να δει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου είτε αυτοδύναμο (15%) είτε ως κύριο εταίρο ενός σχήματος (17%). 

Οι συσπειρώσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στη ζώνη του 70% με τα δυο μεγάλα κόμματα να έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν για τη θωράκιση του χώρου τους. Η γαλάζια παράταξη επιθυμεί να  διαφυλάξει την πρωτοκαθεδρία που απέκτησε το 2019 στο κέντρο, ενώ στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα ευρύ αντιπολιτευτικό πεδίο για να ξαναηγηθούν στο μεσαίο χώρο. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να μην αφήσει ούτε το αριστερό του πεδίο ελεύθερο. Ενδεικτική κίνηση ήταν η ένταξη της πρώην βουλευτού του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου στην Κ.Ο. του κόμματος.

Σε σχέση με το «market pass» καταγράφεται ένας προβληματισμός, καθώς το 39% θεωρεί πως σίγουρα ναι (19%) ή μάλλον ναι (20%) θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως σε συνδυαμό με το καλάθι του νοικοκυριού θα δημιουργηθεί ένα τείχος απέναντι στην ακρίβεια. Σύμφωνα με την Pulse το 53%, που εκπροσωπεί προφανώς σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευση ςεκτιμά ότι μάλλον όχι (21%) ή σίγουρα όχι (32%) δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. 
 

Πηγή: skai.gr