Άκαρπη η πίεση προς Μπάιντεν από το G7 για παράταση της διορίας εκκένωσης της Καμπούλ

Θανάσης Γκαβός, από Λονδίνο 

Η άμεση φάση εκκένωσης της Καμπούλ είναι μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία, με τη Βρετανία να έχει απομακρύνει 9.000 πολίτες με 57 πτήσεις, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά από την τηλεδιάσκεψη του G7.

Ο κ. Τζόνσον απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα για την απόρριψη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν του αιτήματος του Λονδίνου για παράταση της διορίας για την ολοκλήρωση επιχείρησης εκκένωσης πέρα από την 31η Αυγούστου.

Παρέπεμψε απλά σε δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν και των Ταλιμπάν κατά της παράτασης της επιχείρησης εκκένωσης.

Η διατήρηση της διορίας της 31ης Αυγούστου έχει επιβεβαιωθεί από πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να απομακρύνει πολίτες μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή, ενώ σχολίασε ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ «δε γίνεται καλύτερη».

Τόνισε δε ότι οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για τις μελλοντικές επαφές με τους Ταλιμπάν. Πρόσθεσε ότι ο κορυφαίος όρος στον οποίο το G7 επιμένει να θέτει στους Ταλιμπάν είναι να εγγυηθούν την «ασφαλή δίοδο» όσων θέλουν να φύγουν από τη χώρα μετά από τις 31 Αυγούστου.

Επέμεινε ότι το G7 έχει σημαντικούς μοχλούς πίεσης επί των Ταλιμπάν και ότι παραμένει δεσμευμένο στο μέλλον στου Αφγανιστάν.

Σε κοινό ανακοινωθέν των ηγετών του G7 εκφράζεται η μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και καλούνται οι Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Πηγή: skai.gr