Συνεχίζει την επιθετική πολιτική η Τουρκία σε επίπεδο ρητορικής. 

Σε ομιλία για τον πρϋπολογισμό του υπουργείου του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε για επεκτατική πολιτική την Ελλάδα, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνη και εξοπλίζεται.

Μετά τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποίησε, ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία θέλει διάλογο και καλές σχέσεις γειτονίας.

«Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ζούμε προβλήματα λόγω, της  επεκτατική λογικής και απαιτήσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο που περιλαμβάνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη δημιουργία  δήθεν συμμαχιών όπως και απο τις επιθετικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Αυτό προκαλεί την αντίδραση των ανθρώπων που διαθέτουν την κοινἠ λογική. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, που δεν ανταποκρίνεται  σε όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο με καλή διάθεση, παραβιάζοντας και τη Συνθήκη της Λωζάνης, απαντώνται στο τραπέζι και στο πεδίο εντός των ορίων της αμοιβαιότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Παράλληλα με αφορμή τα εξοπλιστικά η Άγκυρα εξαπολύει πυρά κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δώστε μας F-16 αλλιώς θα πάρουμε μαχητικά από αλλού».

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Τούρκου πρόεδρου εναλλακτικές λύσεις είναι τα μαχητικά του Βλάντιμιρ Πούτιν. 

«Το αίτημα μας για την προμήθεια των F-16 όπως και τον εκσυγχρονισμό κάποιων μαχητικών που διαθέτουμε , έχει σταλεί  στις ΗΠΑ στα πλαίσια του προγράμματος πώλησης εξοπλισμών σε ξένες χώρες. ΠΙστεύουμε πως οι ΗΠΑ θα έχουν θετική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Όμως σε περίπτωση αρνητικής στάσης των ΗΠΑ , η Τουρκία δηλαδή εμείς, στο περιβάλλον  απειλής το οποίο βρισκόμαστε, όπως είναι φυσικό και αναγκαίο θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε: 

«Γι ᾽αυτό τα συστήματα των S-400 δεν αγοράστηκαν ως πρώτη επιλογή αλλά απο ανάγκη. Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες μας για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης»

Την ίδια ώρα, τουρκική εφημερίδα Κarar χρησιμοποιεί ειρωνικό τίτλο για τη Συμφωνία Κατάρ- Κύπρου.

«Και εσύ αδερφε;» σημειώνει σκωπτικά.

Mετά την υπογραφή -σύμφωνα με την εφημερίδα- η Τουρκία δεν αντέδρασε στη Συμφωνία Κατάρ- EXXON-Kύπρου, παρά μόνο ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του κατά τη διάρκεια πτήσης. 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις