Αιχμές Δένδια για Άγκυρα: Όχι στον εθνικισμό και το νέο-οθωμανισμό στα Βαλκάνια

Αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση του με την ομόλογό του της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν στην κροατική πόλη Πούλα.

«Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για εθνικισμό και νέο-οθωμανισμό» τόνισε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στις  πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και εξέφρασε την ανησυχία ότι η αποσταθεροποίηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί και να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή. 

«Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», κατέστησε σαφές και διατύπωσε την ικανοποίησή του που συζήτησε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό. «Διότι μαζί με την Κροατία και άλλα κράτη με τις ίδιες απόψεις, μπορούμε να εργαστούμε, επίσης στο Συμβούλιο Υπουργών, για να διασφαλίσουμε την πολυπόθητη ευρωπαϊκή πορεία για τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» προσέθεσε.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα να πισωγυρίσουν στις πρακτικές του 19ου αιώνα, συγκεκαλυμμένες σήμερα ως νεο-οθωμανικές ή εθνικιστικές φιλοδοξίες, που πραγματοποιούνται με χειραγώγηση θρησκευτικών, ιστορικών και πολιτιστικών συσχετισμών» διαμήνυσε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε εκ νέου ότι για την Ελλάδα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο. 

Μάλιστα, σημείωσε πως καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της περιοχής που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, «αισθανόμαστε πως έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε όσους έχουν μείνει ακόμη εκτός Ευρώπης». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Διαβάστε όλες οι ειδήσεις 

Πηγή: skai.gr