Κλείσιμο

Αιγαίο: Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για το Ορούτς Ρέις ο στόλος

Σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένει η Ελλάδα, για ενδεχόμενες έρευνες από το τουρκικό Ορούτς Ρέις, νότια του Καστελόριζου, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης που υπάρχουν από την πλευρά της Τουρκίας. 

Στο τρίπτυχο ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα παραμένει η Αθήνα παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Οι μονάδες του στόλου βρίσκονται στο Αιγαίο σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε θέσεις κλειδιά, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν επίσης ο στρατός και η αεροπορία. Παρά την απόσυρση του τουρκικού στόλου και την επιστροφή των τουρκικών δυνάμεων δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς το Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, όμως μπορεί ανά πασά στιγμή, έως τις 2 Αυγούστου, να ξεκινήσει τον πλου του για το χώρο που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex. Tουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μικρή κινητικότητα γύρω από το πλοίο τις τελευταίες ώρες. 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ότι κανείς δεν ξέρει το γίνεται με τον απρόβλεπτο γείτονα. «Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε νέου τύπου κλιμακώσεις», επέμεινε ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Επειδή όμως κανένας δεν ξέρει, με τον απρόβλεπτο γείτονα, γι’ αυτό το λόγο το Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, παραμένουν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, όπως πάντα».

Η Αθήνα διαμηνύει ρητά ότι η λογική του ταραχοποιού δε θα σύρει την Ελλάδα σε διάλογο περάν των κόκκινων γραμμών. Όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «επιδιώκουμε διάλογο στο πλαίσιο όμως του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας για να επιλύσουμε τη μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει». 

Τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας επανέλαβε και ο Νίκος Δένδιας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανέλθει τετελεσμένα όσον άφορα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε. 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και το διπλωματικό μπαράζ της κυβέρνησης, ενισχύοντας τις φωνές καταδίκης της τουρκικής πολιτικής στις οποίες προστέθηκε αυτή της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας που συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον έλληνα ομόλογό της. 

Εντυπωσιακές ήταν στο μεταξύ οι εικόνες από την συνεκπαίδευση μέσων και μονάδων των ελληνικών δυνάμεων με αντίστοιχες αμερικανικές κατά τη διάρκεια του πλου που πραγματοποιεί το αεροπλανοφόρο DWIGHT D. EISENHOWER  στην Ανατολική και κεντρική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr