ΚΑΙΡΟΣ

Αγώνας δρόμου για τη νέα σύμβαση

To Eurogroup.κατάρτισε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που σε πρώτη φάση προβλέπει ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες θα πρέπει να υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για τις προαπαιτούμενες δράσεις, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να έχουν παρασχεθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς έγγραφες δεσμεύσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει στη σύνοδο κορυφής επιδεικνύοντας πρόοδο στους παραπάνω τομείς. Ενδεικτικό του προγραμματισμού που έχει γίνει, είναι ότι έχει σχεδιαστεί ακόμα και το πότε θα εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective ActioClauses - CACs) σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η καθολική συμμετοχή. Αυτό θα συμβεί στις 5 Μαρτίου, με απώτερο στόχο στις 5 Απριλίου να έχει εκταμιευθεί όλο το ποσό της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος, ύψους 89 δισ. ευρώ. Το αυστηρό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δικαιολογεί και το γιατί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, είχε χθες συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, αλλά και τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, έως την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, θα πρέπει:

1. Να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των ιδιωτών (δηλ. της ομάδας που έχει συσταθεί από τις ξένες τράπεζες και διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση) στους «γενικούς όρους και προϋποθέσεις» της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

2. Να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας στα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος και στη λίστα των «προαπαιτούμενων δράσεων». Μάλιστα, οι υπουργοί της Ευρωζώνης στο συγκεκριμένο ζήτημα επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία «εάν είναι εφικτό», καθώς αναγνωρίζουν ότι το διάστημα είναι πολύ μικρό για να συμφωνηθούν όλες οι βασικές παράμετροι του νέου προγράμματος. Πάντως, είναι σαφής η πρόθεση της Ευρωζώνης, τα νέα μέτρα και οι νέες δεσμεύσεις να ενταχθούν στο κείμενο της αρχικής συμφωνίας για το PSI (PSI-specific MoU).

3. Να έχουν αποσταλεί οι έγγραφες δεσμεύσεις των αρχηγών των βασικών πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας (δηλ. εκείνων που στηρίζουν την κυβέρνηση), σχετικά με την εφαρμογή των όρων που έχουν συμφωνηθεί.

Οπως και οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αντιληφθεί, το δυσκολότερο όλων είναι να συμφωνηθούν τα prior actions. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά περιλαμβάνονται:

- Οι ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο και κυρίως στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα πρέπει να έχει αποφασιστεί το τι θα γίνει με τον 13ο - 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, τον κατώτατο μισθό, τις ωριμάνσεις και τις αυξήσεις. Στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες αναμένεται να αποφασιστεί το θέμα της άρσης της μονιμότητας (ώστε να ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις) και το εάν θα μειωθούν ή όχι οι πρόσθετες παροχές.

- Η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, καθώς το νομοσχέδιο φαίνεται πως είναι έτοιμο.

- Η κατάργηση και συγχώνευση 100 φορέων του Δημοσίου, με απώτερο στόχο να γίνουν άμεσα απολύσεις 8.000-10.000 υπαλλήλων. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι ένα από τα επόμενα βήματα είναι η «μείωση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης».

- Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

- Ο περιορισμός των κοινωνικών και προνοιακών παροχών, που εκτιμώνται σε 14 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η απόκλιση στο περσινό έλλειμμα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης νέων μέτρων ύψους περίπου 2 δισ., τα οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα και να συμφωνηθούν με την τρόικα, καθώς είναι κρίσιμης σημασίας να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή τους. Ολα αυτά τελούν αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και είναι αβέβαιο το εάν θα υπάρξει συμφωνία ώς το τέλος της εβδομάδας. Πηγή: skai.gr