Αγαπηδάκη: Η Θεσσαλία δεύτερη περιοχή στη χώρα σε κρούσματα λεπτοσπείρωσης

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε και πριν την πλημμύρα και αποκάλυψε ότι η περιοχή βρίσκεται υπό επιδημιολογική επιτήρηση όλο τον χρόνο λόγω των κρουσμάτων ιού δυτικού Νείλου που δίνει.

Για το μείζον ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία  μίλησε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η κα Αγαπηδάκη είπε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την υγεία του πληθυσμού. Θρηνούμε για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, για κάθε ζώο, για κάθε απώλεια περιουσίας» και πρόσθεσε ότι είναι μικρότερες οι δικές μας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εν συγκρίσει με άλλες περιοχές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση για τον έγκαιρο εντοπισμό των νοσημάτων και πρόσθεσε πως γι΄αυτό στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί συντονιστικό κέντρο δημόσιας υγείας, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο ικανά στελέχη δημόσιας υγείας που έχουμε στη χώρα», είπε η κ. Αγαπηδάκη. 

«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 300 δειγματοληψίες, τις τελευταίες πέντε ημέρες σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές δίνουμε στοιχεία για το πότε το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και για μπάνιο και για να πλύνουν το πρόσωπό τους, για βούρτσισμα δοντιών και για το πότε δεν είναι, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλα μέτρα, όπως είπαμε στον Βόλο να βράζεται το νερό στους 100 βαθμούς και μετά από τρία λεπτά να το χρησιμοποιούν γι΄αυτές τις εργασίες», είπε η αναπληρώτρια υπουργός..

Ερωτηθείς από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για το πόσιμο νερό, η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε και πριν την πλημμύρα και αποκάλυψε ότι η περιοχή βρίσκεται υπό επιδημιολογική επιτήρηση όλο τον χρόνο λόγω των κρουσμάτων ιού δυτικού Νείλου που δίνει.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι΄αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.

Σε εξέλιξη είπε η κα. Αγαπηδάκη βρίσκεται η περισυλλογή και καύση των νεκρών ζώων που ακολουθείται στη συνέχεια από απολύμανση της περιοχής. Αναφερθείς στη γραμμή κλίσης, ενημέρωσε ότι έχουν γίνει περίπου 100 που αφορούσαν πρακτικές οδηγίες.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατοίκων και πληρωμάτων της πυροσβεστικής, η αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει και ανέφερε ότι το γεγονός σηματοδοτεί την επικράτηση ενός διαφορετικού μοντέλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη χώρα, ένα αποκεντρωμένο σύστημα που θα φτάνει στον τόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι.
 

Πηγή: skai.gr