Άφαντη και η «Κελέση» - αναζητείται ήδη για βίαιη προσαγωγή (upd)

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την τακτική του άτυπου «φυγά» επέλεξε όπως είχε προεξοφληθεί και ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας με την πλασματική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», μετά την άρνησή της να ανταποκριθεί στην κλήση για εξέταση ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής σήμερα στις 4 το μεσημέρι στη ΓΑΔΑ, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο την άμεση διαταγή και έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, που την είχε καλέσει για εξέταση στις 4 το μεσημέρι.

Η κλήση σας προωθείται... από την «Κελέση» - Αποχώρηση των βουλευτών με «κεραυνούς»

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι αξιωματικού του τμήματος προστατευόμενων μαρτύρων δεν κατέστη δυνατό να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της.

Γ. Μπούγας: Θα αποτύχει η υπονόμευση και παρεμπόδιση της έρευνάς μας

«Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ ο Πρόεδρος της Προανακριτικής, Γιάννης Μπούγας.

Ανεκτέλεστο ακόμα το ένταλμα για «Μάξιμο Σαράφη»

Την ίδια ώρα ανεκτέλεστο παραμένει το χθεσινό ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τον αποκαλούμενο - στην καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis - «Μάξιμο Σαράφη», καθώς δεν έχει καταστεί εφικτό να εντοπιστεί στα σημεία που είχε δώσει για επαφή με τον αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ν. Καραθανασόπουλος ΚΚΕ: Η διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο - άρση ανωνυμίας

Στη θέση του ΚΚΕ για άρση της ανωνυμίας των δύο μαρτύρων, επέμεινε ο εισηγητής του κόμματος και μετέχων στο πενταμελές κλιμάκιο της Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, αποχωρώντας πρώτος από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα», δήλωσε εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Β. Κεγκέρογλου: Συντονισμός της δράσης των μαρτύρων από άλλα κέντρα

Αιχμές περί καθοδηγούμενης τακτικής των προστατευόμενων μαρτύρων από άλλα κέντρα υπαινισσόμενος ότι αυτά είναι πολιτικά, άφησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, αποχωρώντας έπειτα από 2,5 ώρες από το κτίριο της ΓΑΔΑ.

«Δεν εμφανίστηκαν και δεν ανευρέθηκαν. Φαίνεται ότι  έχουμε συστηματική, συντονισμένη δράση, που δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί του παραθεσμικού κυκλώματος, που εκκολάφθηκε σε αρμούς δικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν η ώρα να λογοδοτήσουν είναι κοντά», δήλωσε ο ίδιος στις τηλεοπτικές κάμερες.

Άρση προστασίας «Σαράφη» & «Κελέση» ετοιμάζεται να ζητήσει η πλειοψηφία

Η στάση εξαφάνισης και σιωπής των δύο προστατευόμενων μαρτύρων έναντι της Προανακριτικής Επιτροπής, πάντως, κι ενώ αυτή περιβάλλεται από όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελικής Αρχής στην περίπτωση εξέτασης μαρτύρων, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των μελών της, οδηγώντας σε επανασχεδιασμό της δράσης τους.  

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πλέον στέλνουν έμμεσο τελεσίγραφο, διαμηνύοντας πως αν η άρνηση αυτή συνεχιστεί, αύριο το πρωί θα ρίξουν στο τραπέζι το θεσμικό όπλο του αιτήματος άρσης της προστασίας τους από την Εισαγγελία Διαφθοράς, που τους το χορήγησε και είναι η μόνη αρμόδια να το αφαιρέσει.

Κατ' ουσίαν η πλειοψηφία της Επιτροπής φαίνεται να θεωρεί πλέον επιτακτικό τον συντονισμό του συνόλου της Προανακριτικής με την πρόταση που είχε θέσει εξαρχής το ΚΚΕ για αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας των αποκαλούμενων «Σαράφη» και «Κελέση.

«Αύριο θα πάρουμε αποφάσεις», σχολίαζε με νόημα μέλος της Επιτροπής μετά την ακολουθούμενη τακτική από αμφότερους τους προστατευόμενους μάρτυρες.  

Πλήγμα στην αξιοπιστία τους η στάση «μπουχός»

Την ίδια ώρα, η κοινή στάση «καπνός» ή «μπουχός», όπως σχολιάζεται δηκτικά, των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, προκαλεί τις αιχμές βουλευτών, που την ερμηνεύουν ως σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία τους και εκκωφαντική ενοχή, δεδομένου ότι η δια ζώσης εξέτασή τους από την αντιπροσωπεία της Επιτροπής ακόμη και με μερική κάλυψη των χαρακτηριστικών τους θα επέτρεπε την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, δεδομένου ότι θα γινόταν σε απόσταση αναπνοής.

Σε απόσταση αναπνοής θα... γινόταν η εξέταση στη ΓΑΔΑ

Σημειωτέον ότι η παραχωρηθείσα αίθουσα του 14ου ορόφου της ΓΑΔΑ, διαθέτει κατά πληροφορίες  ένα στρογγυλό τραπέζι με κενά ενδιάμεσα, όπου μάρτυρας και εξεταστές θα βρίσκονταν αντικριστά σε τέτοια απόσταση που αν ο ένας άπλωνε το χέρι του θα άγγιζε τον άλλον. 

Πηγή: skai.gr