Του Βασίλη Χιώτη

Είναι γνωστό ότι στους πολέμους, οι περισσότεροι γίνονται πάμπτωχοι αλλά κάποιοι γίνονται πάμπλουτοι…

Οι μεγάλες διακυμάνσεις που εμφανίζουν τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες οι τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν αφήνουν πια καμιά αμφιβολία ότι κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα, αξιοποιώντας αυτήν την αναταραχή.

Όπως επισήμανε χθες κι ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ούτε η παραγωγική ικανότητα ούτε οι αλυσίδες εφοδιασμού φυσικού αερίου έχουν επηρεαστεί από την τρέχουσα κρίση. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πρόβλημα ποσότητας, αλλά έχουμε πρόβλημα τιμής».

Με άλλα λόγια, η τιμή του φυσικού αερίου τριπλασιάστηκε μέσα σε λίγες μέρες, ενώ η τροφοδοσία των αγωγών συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα έχει αυξηθεί, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία.

Επειδή όμως τα ενεργειακά αγαθά, πωλούνται πλέον μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων συγκροτώντας ένα άτυπο χρηματιστήριο, είναι σαφές πως κάποιοι από τους διαχειριστές τους «τζογάρουν» κανονικά βγάζοντας τεράστια κέρδη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο, παρότι ήδη είναι πολύ ακριβό, επίσης αυξομειώνεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο τις τελευταίες ημέρες, επειδή απλώς, κάποια συμβόλαια αλλάζουν χέρια πριν την εκτέλεσή τους. 

Είναι ξεκάθαρο πια, πως κάποιοι κάνουν «χοντρές μπίζνες» γι αυτό και η Ευρώπη δεν έχει πια άλλη λύση από το να θέσει κανόνες και ανώτατα όρια σε αυτές τις αγοραπωλησίες, ανεξάρτητα με την έκβαση και την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ας ελπίσουμε ότι θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις σήμερα στην Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, πριν η κατάσταση ξεφύγει τελείως κι αρχίσουν οι εξεγέρσεις κι από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.