Του Βασίλη Χιώτη

Στη δημοσκόπηση της PULSE που παρουσίασε χθες η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καταγράφεται ένα συμπέρασμα, που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση και να την αναγκάσει να εγκαταλείψει τις σκέψεις για εξάντληση της τετραετίας.

Το συμπέρασμα αυτό, που προκύπτει αβίαστα από τους σχετικούς πίνακες, είναι ότι το κύμα της ακρίβειας που έχει ενσκήψει στην ελληνική αγορά, πληγώνει βαθιά την δημοφιλία της κυβέρνησης, κι απειλεί πλέον ανοιχτά την πολιτική της κυριαρχία.

Τα όποια οφέλη αποκόμισε από την διαχείριση της πανδημίας και τους διπλωματικούς χειρισμούς στον πόλεμο της Ουκρανίας, εξανεμίστηκαν μόλις σε δύο εβδομάδες που οι τιμές άρχισαν να αυξάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ πλήττοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των ελλήνων, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί από την ενεργειακή κρίση.

Με απλά λόγια, δίπλα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου που ήδη τρομάζει τα νοικοκυριά, ήρθαν να προστεθούν οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και πρώτες ύλες για τις επιχειρήσεις, προκαλώντας έναν εφιάλτη σε όλους του έλληνες.

Κι η κυβέρνηση, προσεύχεται ήδη να περάσει γρήγορα αυτός οι χειμώνας, να έρθουν οι τουρίστες να τονώσουν την οικονομία και να αρχίσουν τα μπάνια του λαού, να ξεχάσει ο κοσμάκης τους καημούς του.

Μόνο που αυτοί οι καημοί θα ξανάρθουν το επόμενο φθινόπωρο, μαζί ίσως με την πανδημία που δεν λέει να μας εγκαταλείψει.

Και παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023. 

Δηλαδή θα αφήσει να περάσει αναξιοποίητο, το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που έχει να προσφύγει στις κάλπες, για να μην κατηγορηθεί ότι πάει σε εκλογές οκτώ μήνες νωρίτερα!

Θα αφήσει να περάσει αναξιοποίητη η μοναδική περίοδος ηρεμίας που θα υπάρξει πριν ξαναρχίσουν οι θύελλες, για να μην τον χαρακτηρίσουν ως ανακόλουθο, τα στελέχη της αντιπολίτευσης που έχουν γράψει ιστορία με τις «κωλοτούμπες» τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά έμπειρος για να μην γνωρίζει τι διακινδυνεύει. Γι αυτό και το πιθανότερο είναι (αν δεν συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα στο μεταξύ) να πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο.

Διότι ο επόμενος χειμώνας, δεν θα είναι ένας απλός χειμώνας. Θα είναι μια μεγάλη βόλτα σε ναρκοπέδιο…