Κλείσιμο

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας

Η κάλπη της 21ης Μαΐου γύρισε μία βαριά σελίδα στην πολιτική σκηνή της χώρας, εκπέμποντας μηνύματα σοβαρότητας και σταθερότητας για την πορεία της

Τα διλήμματα που επιτακτικά, εμφατικά και με σαφήνεια τέθηκαν καθ’ όλη τη μακρά προεκλογική περίοδο απαντήθηκαν. Οι πολίτες δέχτηκαν την πρόκληση και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο επέλεξαν ποιος θέλει να τους κυβερνήσει. Ποιον επιλέγουν για πρωθυπουργό.

Η κάλπη της 21ης Μαΐου γύρισε μία βαριά σελίδα στην πολιτική σκηνή της χώρας, εκπέμποντας μηνύματα σοβαρότητας και σταθερότητας για την πορεία της, και καταδικάζοντας ηχηρά οτιδήποτε θόλωνε το αφήγημα για μια νέα Ελλάδα μακριά από παλαιοκομματικές αντιλήψεις, διχαστικούς λόγους, αρνητικά μηνύματα και ψεύτικα διλήμματα.

Για τη ΝΔ το αποτέλεσμα αποτέλεσε θρίαμβο  και η νίκη  υπήρξε  ιστορική, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και δημοσκοπική εκτίμηση, επιβραβεύοντας την προεκλογική στρατηγική της αλλά και την κυβερνητική συνέπεια λόγων και πράξεων κατά την κυβερνητική της θητεία, παρά τις αδιαμφισβήτητες αντιξοότητες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφηκε ως πανωλεθρία και η ήττα του υπήρξε συντριπτική, διαψεύδοντας επίσης κάθε προσδοκία και δημοσκοπική εκτίμηση.    

Στους κερδισμένους της εκλογικής διαδικασίας, που πιθανόν η δεύτερη κάλπη θα προσθέσει «θετικό ή αρνητικό πρόσημο», κατατάσσεται το ΠΑΣΟΚ, με το εκλογικό αποτέλεσμα να γεννά προσδοκίες «αναγέννησης» του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα πρόσθετο βάρος να σταθεί στο ύψος των πολιτικών περιστάσεων.

Οι τρεις αυτές εικόνες, των τριών πρώτων κομμάτων που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της Κυριακής αναδύουν πολλά και ποικίλα συμπεράσματα τα οποία και τα τρία κόμματα οφείλουν να βάλουν στην «πλάστιγγα» της πολιτικής και της στρατηγικής τους για την επόμενη μέρα στη χώρα.  Συμπεράσματα που καλούνται να τα ζυγίσουν, να τα αναλύσουν και να γυρίσουν μαζί με τα μηνύματα των ψηφοφόρων σελίδα. Είτε βελτιώνοντας και ενισχύοντας τις πολιτικές που έπεισαν τους πολίτες και τιμώντας τις υποσχέσεις που έδωσαν, είτε αλλάζοντας οριστικά σελίδα και μαζί της τις πολιτικές που απορρίφθηκαν πανηγυρικά.

Η ταχύτητα της συνειδητοποίησης και της δρομολόγησης των απαραίτητων πολιτικών, θα κρίνει και τον επόμενο εκλογικό αγώνα. Έναν αγώνα που θα διεξαχθεί σε μία άλλη αρένα με απαίτηση να είναι «φιλικός» με την Ελλάδα.