Του Βασίλη Χιώτη

Τον παλιό καλό καιρό, όταν μια κυβέρνηση άρχισε να προσέχει το κάθε τι στις κινήσεις της κι άρχισε να μοιράζει κονδύλια στους πολίτες, οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν: «Βαίνομεν προς εκλογάς»!

Η αλήθεια είναι πως αυτή η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα από την πρώτη μέρα, αλλά θέλοντας και μη, καθώς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, την έχουν βρει, μια μεταναστευτική κρίση, μια ελληνοτουρκική κρίση, μια πανδημία κι ένας πόλεμος!

Για τους λόγους αυτούς και τα λεφτά άρχισε να τα μοιράζει από νωρίς. Αλλά αυτός ο σχεδιασμός που γίνεται για τους επόμενους μήνες, ιδίως για την κάλυψη του κόστους ενέργειας που προκαλούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, δείχνουν καθαρά πια ότι η κυβέρνηση αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά τις πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Πρώτα από όλα, ο πρωθυπουργός κι οι υπουργοί του γνωρίζουν ότι κάθε αστοχία που γίνεται κοντά στις κάλπες, βαραίνει δυο και τρεις φορές περισσότερο από ότι βαραίνει στις αρχές της τετραετίας. Κι ένα πρόβλημα όπως αυτό των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος, είναι από μόνο του τόσο σημαντικό και τόσο κοστοβόρο, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε καταστρέψει.

Αλλά και ενεργειακό πρόβλημα να μην υπήρχε, η κυβέρνηση δείχνει καθαρά πως θέλει να είναι απολύτως έτοιμη για εκλογές το φθινόπωρο, επειδή βλέπει πόσο μεγάλο ρίσκο θα είναι να μπει στον επόμενο χειμώνα, χωρίς να έχει ανανεώσει την λαϊκή εντολή.

Η αστυνομία στα πανεπιστήμια προγραμματίζεται να λειτουργεί ως το τέλος του καλοκαιριού. Το νέο ΕΣΥ προγραμματίζεται να λειτουργεί ως το τέλος του καλοκαιριού. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί σχεδιάζεται να έχουν μηδενιστεί ως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να εμφανιστεί φέτος στην έκθεση της Θεσσαλονίκης κα να μπορεί να υποστηρίξει ότι έδωσε κι έκανε μέσα σε τρία χρόνια, όσα δεν έδωσαν και δεν έκαναν οι προκάτοχοί του ούτε σε δυο τετραετίες.

Ε, όταν τα βλέπεις όλα αυτά μαζί, τότε το συμπέρασμα που οδηγείσαι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, είναι ότι …βαίνομεν προς εκλογάς!