Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι…

Οι τάσεις στην κοινωνία, ειδικά σε περιόδους ανατιμήσεων και αναταραχής, λειτουργούν διαφορετικά και πολλές ανατρέπουν και τους οικονομικούς υπολογισμούς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο έχασε 10 εκατομμύρια ευρώ, από την πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα, λόγω της αύξησης στη τιμή τους.

Ενώ μέχρι τον Μάρτιο είχε εισπράξει επιπλέον έσοδα 113 εκατομμυρίων ευρώ από τα καύσιμα λόγω αυξημένης κατανάλωσης, τον μήνα Απρίλιο καταγράφηκε μείωση κατανάλωσης κατά 22,5%, παρά την επιδότηση που ανακοινώθηκε μέσω του «fuel pass», ενώ για τον Μάιο, οι προοπτικές είναι ακόμα πιο δυσοίωνες.

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν δυο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, αν δεν συνεχιστεί η επιδότηση στα καύσιμα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα αρχίσει να δημιουργεί μια «μαύρη τρύπα», με απώλεια εσόδων μεγαλύτερη από την δαπάνη που απαιτείται για την ανανέωση του «fuel pass».

Δεύτερον, ο ισχυρισμός του οικονομικού επιτελείου ότι ο δεν μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος για τα καύσιμα, διότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει άλλη απώλεια εσόδων, δεν ευσταθεί και μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί.

Αυτό είναι ένα μόνιμο λάθος, που κάνουν κατά καιρούς τα οικονομικά επιτελεία, που κάνουν υπολογισμούς με καθαρά λογιστικά πρότυπα και μαθηματικά μοντέλα.
Διότι οι τάσεις στην κοινωνία, ειδικά σε περιόδους ανατιμήσεων και αναταραχής, λειτουργούν διαφορετικά και πολλές ανατρέπουν και τους οικονομικούς υπολογισμούς.

Όταν μια κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις με πολιτικά αλλά και με κοινωνικά κριτήρια, είναι λάθος να κάνει υπολογισμούς με τη λογική «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο».

Κι όταν λαμβάνει αποφάσεις ενώ βρίσκεσαι σε προεκλογική περίοδο, μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφικό…