Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας θα έπρεπε να επικρατεί στη χώρα απόλυτη ηρεμία, αλλά και μια οικουμενική προσπάθεια για να υπάρξει καλύτερη προσπάθεια διαχείρισης των δυσκολιών της, στην Ελλάδα επικρατεί ένα κλίμα, που μόνο ήρεμο δεν το λες.

Στα πανεπιστήμια συνεχίζονται τα επεισόδια και οι καταλήψεις, επειδή κάποιοι υποστηρίζουν πως έτσι θα πρέπει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια.

Κάθε μέρα περίπου 1.500 διαδηλωτές κλείνουν το κέντρο της Αθήνας γιατί ο Κουφοντίνας δεν μεταφέρεται, όπως απαιτεί, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μια μεγάλη μερίδα πολιτών δυσφορεί και διαμαρτύρεται γιατί βρισκόμαστε σε γενική καραντίνα, λες και η Πολιτεία το κάνει επίτηδες για να τους ζορίσει κι όχι γιατί υπάρχει ευρεία διάδοση του κορονοϊού, που απαγορεύει την επιστροφή στην κανονικότητα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Κι επειδή όλα αυτά, καλείται να τα διαχειριστεί η Αστυνομία, αρχίζει και οικοδομείται για μια ακόμη φορά μια ρητορική εναντίον της, την οποία σπεύδουν να αξιοποιήσουν όσοι επιδιώκουν ένα κλίμα γενικευμένης αναταραχής.

Μια σπίθα αρκεί για να πάρει φωτιά το ηλεκτρισμένο σκηνικό και δυστυχώς αυτή η σπίθα υπήρξε την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη από δύο «θερμοκέφαλους» αστυνομικούς.

Τα όσα επακολούθησαν το βράδυ της Τρίτης, συνέβησαν επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα κατορθώσει να συμφωνήσουμε όλοι στα αυτονόητα: Στο να καταδικάζουμε την βία από όπου κι αν προέρχεται και να μην σπεύδει κανείς να αξιοποιήσει αυτήν την ατμόσφαιρα για να δημιουργήσει και πάλι «πλατείες αγανακτισμένων» και συνθήκες αποσταθεροποίησης της Πολιτείας.

Το ζήτημα δεν είναι οι μπαχαλάκηδες, κουκουλοφόροι, αντιεξουσιαστές και χουλιγκάνοι που θα προσπαθούν πάντα να κρυφτούν μέσα σε μια ειρηνική διαδήλωση για να καταστρέψουν και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτοί θα υπάρχουν πάντα. Και θα μπορούσαν να απομονωθούν και να εξουδετερωθούν εύκολα, αν κάποια κόμματα και κάποιοι πολιτικοί δεν τους έκλειναν το μάτι, επειδή τους εξυπηρετεί πολιτικά η αναταραχή.

Το ζήτημα είναι πως κάποια κόμματα και πολιτικοί προσπαθούν να υποδαυλίσουν την ένταση κι εξακολουθούν να διοργανώνουν ειρηνικές διαδηλώσεις  μέσα στην πανδημία, αδιαφορώντας για το εάν θα εμφανιστούν κι οι κουκουλοφόροι…

Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος, που δεν φαίνεται να αλλάζει. Και δεν αλλάζει, δυστυχώς, ούτε όταν κινδυνεύουν ζωές, όπως κινδύνευσαν το βράδυ της Τρίτης, στην Νέα Σμύρνη…