Το παιχνίδι του μουτζούρη

Είτε στη Βουλή κατορθώσουν να μπουν μόνο πέντε κόμματα, είτε το κατορθώσουν έξι, είτε ακόμα και επτά, το πρώτο και το τρίτο κόμμα, στις εκλογές της απλής αναλογικής θα ελέγχουν τουλάχιστον 160 από τις 300 έδρες

Αν υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα απέχει πολύ από τα δεδομένα που μας δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε δύο πράγματα είναι βέβαια ότι θα συμβούν.

Πρώτον, ότι κανένα κόμμα δεν θα ελέγχει την πλειοψηφία της Βουλής.

Δεύτερον, ότι η Νέα  Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα έχουν μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, εφόσον συμφωνήσουν να συνεργαστούν.

Είτε στη Βουλή κατορθώσουν να μπουν μόνο πέντε κόμματα, είτε το κατορθώσουν έξι, είτε ακόμα και επτά, το πρώτο και το τρίτο κόμμα, στις εκλογές της απλής αναλογικής θα ελέγχουν τουλάχιστον 160 από τις 300 έδρες.

Κι αυτό που θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών, θα είναι μια θεατρική παράσταση με κωμικά στοιχεία, καθώς και τα δυο κόμματα θα μιλούν για την ανάγκη συνεργασίας τους, ενώ κανένα από τα δύο δεν θα την θέλει!!

Η Νέα Δημοκρατία που θα ελέγχει από 120-128 βουλευτές, θα θέλει να πάει σε επαναληπτικές εκλογές ελπίζοντας πως θα κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ που θα ελέγχει τουλάχιστον 40 έδρες και θα μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, όρους και κανόνες συγκυβέρνησης, θα ελπίζει ότι θα υπονομεύσει την συνεργασία ο Μητσοτάκης για να μην αναγκαστεί να συνεργαστεί, ελπίζοντας κι αυτό, ότι η Ν.Δ. στις επαναληπτικές εκλογές θα είναι αυτοδύναμη!

Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει η χορογραφία των αλληλοκαταγγελιών, με τα δύο κόμματα να προσπαθούν να φορτώσουν ο ένας στον άλλον, τον «μουτζούρη» μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Κι ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, αυτά τα επιχειρήματα θα τα υποστηρίζουν και βουλευτές του, που θα γνωρίζουν ότι μπορεί να μην επανεκλεγούν, καθώς στις επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική οι έδρες του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ λιγότερες.

Θέλουμε δεν θέλουμε δηλαδή θα ζήσουμε μια φαρσοκωμωδία, για να μην ομολογήσουν τα κόμματα πως δεν θέλει κανένας να συνεργαστεί με κανέναν.

Και με όλα αυτά θα γελάμε όλοι μετά τις πρώτες εκλογές. Αλλά δεν θα γελάμε καθόλου, αν επαναληφθούν και μετά τις δεύτερες, επειδή δεν θα υπάρχει κυβέρνηση.

Αυτά για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στην Ελλάδα είναι καλύτερα να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας…