Το κράτος αλλάζει, ο Έλληνας όχι…

Το ελληνικό κράτος στον τομέα της δασοπυρόσβεσης βελτιώθηκε σημαντικά. Δυστυχώς όλοι οι άλλοι δεν άλλαξαν καθόλου.

Αν προσπαθήσει κάποιος να δει την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη και κατασβέστηκε μέσα σε 24 ώρες, μπορεί ευκολότερα να κατανοήσει γιατί αυτή τη φορά, οι απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με τις απώλειες που θα είχαμε σε αντίστοιχες συνθήκες ακόμη και πριν από ένα χρόνο.

Η πυρκαγιά στην Πεντέλη, ήταν μια από αυτές που οι πυροσβέστες αποκαλούν MEGAπυρκαγιά. Διένυσε έξι ολόκληρα χιλιόμετρα κατακαίοντας τα πάντα στο διάβα της μέσα σε δέκα λεπτά!

Αλλά αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από 600 πυροσβέστες και περίπου 20 εναέρια μέσα.

Αντιμετωπίστηκε κι από άλλους τόσους αστυνομικούς που κατόρθωσαν να εκκενώσουν επιτυχώς μια περιοχή στην οποία ζουν περίπου 90.000 κάτοικοι μέσα σε λίγες ώρες.

Όλα αυτά επιτεύχθηκαν, επειδή βελτιώθηκε ο συντονισμός μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών και δημιουργήθηκε ένα νέο συντονιστικό κέντρο πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτό που λειτουργούσε πέρυσι στις φωτιές της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας.

Όλα αυτά μαρτυρούν, ότι το ελληνικό κράτος στον τομέα της δασοπυρόσβεσης βελτιώθηκε σημαντικά.

Δυστυχώς όλοι οι άλλοι δεν άλλαξαν καθόλου.Ακούσαμε και πάλι δημάρχους να ομολογούν ότι δεν πρόλαβαν να καθαρίσουν πλήρως τους δήμους τους, αλλά και πολίτες που αδιαφόρησαν και πάλι για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Αυτό που δεν άλλαξε και μάλλον δεν θα αλλάξει ποτέ, είναι ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να τα περιμένουν όλα από το κράτος.

Ακούσαμε ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν καεί στο παρελθόν, να καταγγέλλουν το κράτος, επειδή το σπίτι τους κινδύνεψε να ξανακαεί. Αλλά ούτε που τους πέρασε από το μυαλό να το προστατεύσουν οι ίδιοι, με ένα σύστημα πυρόσβεσης ή έστω με μια αποψίλωση στα ξερόχορτα της αυλής τους.

Τα καλά νέα λοιπόν, είναι ότι το ελληνικό κράτος έχει βελτιωθεί σημαντικά στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Τα κακά νέα, είναι ότι οι Έλληνες δεν αλλάζουν…