Κλείσιμο

Του Φώτη Καρύδα*

Με την υφήλιο να… βαδίζει στον 3ο χρόνο της Covid 19, και την πανδημία να δημιουργεί πολλά προβλήματα, αλλά και να αποκαλύπτει στοιχεία από τον χαρακτήρα του… ανθρώπου της διπλανής πόρτας, η Ελλάδα απέκτησε και… Θεματοφύλακες του Συντάγματος. Εάν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι σεναριογράφοι κωνμωδιών θα βρουν σπουδαία πηγή έμπνευσης από τους αυτοαποκαλούμενους θεματοφύλακες για να ανεβάσουν κωμικές παραστάσεις. Όμως πρόκειται για μία «κίνηση» που, εάν δεν στηλιτευτεί εν τη γενέσει της, ενδέχεται να έχει ασύλληπτες προεκτάσεις.  

Η λήψη μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση ενός μικρού ποσοστού της κοινωνίας. Αυτοί οι αμφισβητίες θεωρήθηκαν γραφικοί και πολλοί τους προκαλούσαν σε συζητήσεις για να γελάσουν. Από τη γραφικότητα όμως, όπως δείχνουν τα πρόσφατα παραδείγματα, έχουμε περάσει σε κάτι πολύ επικίνδυνο.  

Πριν από ελάχιστα εικοσιτετράωρα, γονείς – αρνητές των εμβολίων συγκεντρώθηκαν στη Χαλκίδα και πέταξαν στη φωτιά αντίτυπα του βιβλίου του εθνικού παραμυθά Ευγένιου Τριβυζά που έχει θέμα την πανδημία και, από τον περασμένο Μάιο, διανέμεται δωρεάν σε παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Η εικόνα των βιβλίων στη φωτιά παρέπεμπε στον Μεσαίωνα. «Μα τι εξέλιξη είναι αυτή. Στον Μεσαίωνα θα έκαιγαν εμένα. Τώρα καίνε μόνο τα βιβλία μου», είχε σχολιάσει ο εβραίος Σίγκμουντ Φρόιντ όταν Ναζί είχαν κάψει τα βιβλία του. Τη φράση αυτή θα μπορούσε να επαναλάβει και ο Τριβυζάς.  

Θεματοφύλακες, λοιπόν. Θεματοφύλακες, τα «παιδιά» της πανδημίας. Μόνο που οι πράξεις τους δεν είναι ούτε παιδικές, ούτε αθώες. Επιχειρούν να υποκαταστήσουν τους θεσμούς, διαθέτουν όπλα και μία στοιχειώδη μορφή οργάνωσης. Με κεντρικό σύνθημα «αυτοδικία για την αντιμετώπιση των μέτρων της πανδημίας» προσπαθούν να συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ενώ από κάπου υπάρχει εισροή χρημάτων. Αυτό δείχνουν τα φυλλάδια που τυπώνουν αλλά και τα ταξίδια που πραγματοποιούν από τη μία πόλη στην άλλη.  

Θεματοφύλακες του Συντάγματος ή της ανοησίας; Ένας από αυτούς είχε σκοτώσει τη γυναίκα του και σήμερα θέλει να προστατεύσει το Σύνταγμα. Να το προστατεύσει από ποιους; Από τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του χρειάζεται το Σύνταγμα προστασία.  

Πριν από λίγες ημέρες μία ομάδα των αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφυλάκων» συνέλαβε διευθυντή σχολείου και τον πήγε στην Αστυνομία με την αιτιολογία ότι με τη μάσκα και με τα τεστ… βασάνιζε τα παιδιά. Άλλος πήγε σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της Θεσσαλονίκης και απαίτησε να κάνει έλεγχο στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα rapid test των υπαλλήλων του ΚΕΠ. Άλλοι έχουν μετατρέψει τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους σε περιπολικά με στόχο να… προστατέψουν το Σύνταγμα. Όχι τη, στολισμένη χριστουγεννιάτικα, πλατεία της Αθήνας αλλά το «Σύνταγμα». Βέβαια, εάν ρωτήσεις κάποιους από αυτούς τι είναι το «Σύνταγμα» πολύ πιθανόν να απαντήσει πλατεία…                  

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν αυτές τις πράξεις γραφικές όμως όπως εξελίσσεται η συγκεκριμένη κίνηση είναι επικίνδυνη καθώς έχει αρχίσει να θυμίζει παραστρατιωτικού τύπου οργάνωση. Ένα μόρφωμα. Με τις πράξεις τους επιχειρούν να καταλύσουν κάθε έννοια Δημοκρατίας, κάνουν λόγο για έκδοση δικού τους νομίσματος, κατηγορούν κάθε πολιτικό ως προδότη του έθνους και στην ουσία αρνούνται τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μάλιστα, τονίζουν ότι έχουν χρέος να εμποδίσουν με κάθε τη βίαιη κατάλυση του Συντάγματος, από κατ΄ επίφαση πολιτικούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς κλπ. Μάλιστα, διαθέτουν και «δωδεκάλογο συμπεριφοράς» στον οποίο αναφέρεται ότι «ο θεματοφύλακας πρέπει να συμπεριφέρεται κόσμια και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση…». 

Και κάπου εδώ η λογική σηκώνει… ψηλά τα χέρια και φτάνει η σειρά όχι κάποιων εξειδικευμένων γιατρών αλλά των αρμοδίων αρχών. Τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και οι δικαστικές αρχές, έχουν αρχίσει τις έρευνες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει έλεγχος εάν τελούνται ποινικά αδικήματα. Κι εδώ θα πρόσθετα ότι πιθανόν να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος διότι οι Θεματοφύλακες των Ψεκασμένων έχουν μέχρι ένα σημείο οργανωθεί και καθημερινά παρασέρνουν αφελείς πολίτες στον σκοταδισμό που ασπάζονται.       

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος