Του Βασίλη Χιώτη

Τώρα που αρχίζει να φαίνεται ο ορίζοντας μετά τη θύελλα που έφερε ο κορωνοϊός, οι Έλληνες αρχίζουν να ανησυχούν λιγότερο για τις επιπτώσεις που θα έχει στην δημόσια υγεία και περισσότερο για την καταστροφή που δημιουργεί στην Οικονομία.

Όλο και περισσότεροι ανησυχούν αν θα έχουν δουλειά μετά το Φθινόπωρο, καθώς οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για μια τρομακτικού μεγέθους ύφεση που θα οδηγήσει στον αφανισμό αμέτρητες επιχειρήσεις.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Όμως τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο άσχημα, όσο τα περιγράφουν διεθνείς Οίκοι και Οργανισμοί, οι οποίοι σπανίως πέφτουν μέσα στις προβλέψεις τους.
Η καταστροφή θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Αλλά στη συγκεκριμένη περίοδο, οι ζημιές φαίνεται πως θα είναι λιγότερες στην Ελλάδα από ότι θα είναι στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους:

1.    Η Ελλάδα έχει προσβληθεί λίγο από τον κορωνοϊό και για τον λόγο αυτό, θεωρείται ήδη από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως θα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις από χώρες που επίσης δεν έχουν προσβληθεί σημαντικά και που θα ανοίξουν πρώτες τα σύνορά τους.

2.    Για το μέγεθος της, η χώρα μας είναι και αρκετά θωρακισμένη στην Οικονομία της, με ένα μαξιλάρι περίπου τριάντα δισεκατομμυρίων σε απόθεμα, αλλά και με χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις αγορές. Αν δεν γίνουν τραγικά λάθη, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, τότε θα είναι από τις πρώτες που θα ανακάμψουν μόλις η θύελλα περάσει οριστικά.

3.    Και διαθέτει μετά από χρόνια πολιτική σταθερότητα και μια κυβέρνηση που απέδειξε πως διαθέτει γρήγορα ανακλαστικά στις μεγάλες κρίσεις και τολμά να πάρει γρήγορα αποφάσεις.

Συνεπώς, παρότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλη τη φετινή χρονιά, φαίνεται κατ’ αρχάς, πως η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο για να αντέξει την καταστροφή.

Αυτή η χώρα που άντεξε μνημόνια επί δέκα χρόνια, δείχνει πια αρκετά δυνατή για να αντέξει μια οικονομική κρίση που θα διαρκέσει δώδεκα ή δεκαοκτώ μήνες.

Θα περάσουμε πάλι δύσκολα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά θα αντέξουμε…