Του Φώτη Καρύδα*

Εν μέσω θέρους και με το θερμόμετρο να αγγίζει ή και να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, ένα λουτρό στη θάλασσα ή και στη μπανιέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα… είδους φλερτ με τον παράδεισο. Καθαρό δροσερό νερό, το ιδανικότερο… αντίδοτο για τις ζεστές ημέρες. Καθαρό νερό όμως κι όχι λασπόνερο σαν κι αυτό που τοποθετεί στον ανεμιστήρα η μείζων αντιπολίτευση προσπαθώντας να βρει αφήγημα για να μειώσει την ανυπαρξία της στον ρόλο που της εμπιστεύτηκε ο λαός.  

Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε από τα, φιλικά προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μία πρωτοφανή επίθεση προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού με άξονα το Πόθεν Έσχες. Πρωτοφανής επίθεση; Λάθος έκφραση. Εδώ ταιριάζει η λαϊκή παροιμία «Τι είχες Γιάννης, ό,τι είχα πάντα». Ή αλλιώς ξαναζεσταμένο φαγητό.  

Μία γρήγορη αναζήτηση στην google θα δώσει εκατοντάδες δημοσιεύματα που έχουν σχέση με το Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού. Όταν οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους στην πολιτική σκηνή της χώρας πετάνε, μέσα από τα αγαπημένα τους ΜΜΕ, ένα «Πόθεν Έσχες» και νομίζουν ότι έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους στον ρόλο που τους έχει αναθέσει ο λαός. Μάλιστα, εάν στο θέμα βάλουν και τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη τότε νιώθουν ότι έκαναν το χρέος τους με το παραπάνω. Φυσικά,  μετά το λασπόλουτρο που εκτόξευσαν, οι ίδιοι μπορούν να φύγουν για τα… μπάνια του λαού. Με κανένα κότερο, κατά προτίμηση.    

Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο «Πόθεν Έσχες» που αναμασάνε σαν μηρυκαστικό τα, φιλικά προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ; Για αυτό έχουν απαντήσει οι αρμόδιες αρχές. Δικαιοσύνη, ΚΕΦΟΜΕΠ, Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής κλπ. Γιατί τότε προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση μέσα από αυτό; Το έχουμε προαναφέρει. Για να βρουν λόγο ύπαρξης. 

Ένα κόμμα, το οποίο αποτελούσε παζλ από διάφορα συνονθυλεύματα και που, από το 3%, είδε να γίνεται κυβέρνηση ποντάροντας στην λαϊκή αγανάκτηση, ψάχνει να βρει τι είναι αυτό που θα το επαναφέρει στην καρέκλα της εξουσίας. Τότε, κατάφερε να βρει τον δρόμο μέσα από τις διαδηλώσεις της Πλατείας. Εκεί όπου η «κάτω πλατεία» φλέρταρε με την «πάνω πλατεία» προκειμένου να προσεγγίσει τους «ανένταχτους αγανακτισμένους», οι οποίοι ήταν στη μέση. Τώρα όμως δεν υπάρχει τέτοιο… πεδίον δόξης λαμπρόν. Οι πλατείες δεν γεμίζουν και δεν μπορεί να επενδύσει πολιτικά, όπως και οι πολιτικοί του πρόγονοι, σε κάποια αναταραχή. Οπότε, η λύση είναι μία και πάντα στο πρώτο συρτάρι: λάσπη στον ανεμιστήρα. 

Παίρνει παλιά λάσπη την αναμειγνύει με λίγο νερό και την τοποθετεί στους επικοινωνιακούς του ανεμιστήρες. Λάσπη είναι κάπου θα κολλήσει κάτι… Εξάλλου, για κακή του τύχη τίποτα δεν του πάει καλά. Ακόμα και εν μέσω  πανδημίας που προκαλεί τόσα προβλήματα δεν μπόρεσε να αρθρώσει έναν δυνατό λόγο.  

Ας πάμε στην Covid 19. Ποια είναι η στάση του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης στο θέμα του νέου κορωνοϊού; Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Και με τους εμβολιασμένους και με τους αρνητές. Προσπαθεί να τους χαϊδέψει όλους. Όπως κάποτε χάιδευε τους ανθρώπους της πάνω και της κάτω πλατείας αλλά και αυτούς που ήταν στη μέση. Εξάλλου, η ψήφος όλων έχει την ίδια σημασία στο μέτρημα.  

Φυσικό επακόλουθο είναι κάποιος που δεν… σπάει αυγά και θέλει να τους χαϊδεύει όλους να μην μπορεί να πάρει και μία ξεκάθαρη θέση. Μία σοβαρή αντιπολίτευση θα ασχολείτο με την υποβολή προτάσεων για τα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Κι ιδιαίτερα μία κοινωνία που έχει βρεθεί να βιώνει μία τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Αντί η Αντιπολίτευση να κάνει αυτό, προτιμάει να στοχοποιεί οικογένειες, και να σκαλίζει υποθέσεις για τις οποίες έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη. Όλα αυτά όμως είναι θέματα που δεν αγγίζουν τον μέσο άνθρωπο, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει με την πανδημία να του δυσκολεύει τη ζωή και οι απαιτήσεις του είναι διαφορετικές.  

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η πρώτη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης ενός ποσού ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων . Πρόκειται για «ζεστό χρήμα», το οποίο θα πέσει στην αγορά προκειμένου να την «ανακουφίσει» από το πλήγμα που έχει δεχτεί από την Covid 19.  

Μία σοβαρή αντιπολίτευση θα είχε ήδη έτοιμες τις προτάσεις για να βοηθήσει τη χώρα, την οποία φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ παθαίνει πανικό στην ιδέα της ανάπτυξης ίσως γιατί γνωρίζει ότι εκεί δεν θα μπορέσει να βρει αφήγημα. Κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία μέσα από μία, σχεδόν, άναρχη κατάσταση. Τώρα, ο αριστερής ιδεολογίας, πρώην πρωθυπουργός, που απολάμβανε πούρα και «μαύρο ουίσκι» σε κότερα εφοπλιστών την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν, ψάχνει να βρει τρόπο να ξανακοροϊδέψει τους πολίτες ώστε να τον εμπιστευτούν.  

Επειδή οι λέξεις εποικοδομητική αντιπολίτευση είναι άγνωστες, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, με τη βοήθεια ΜΜΕ, να προκαλέσει λαϊκή αγανάκτηση. Νομίζει ο ιδανικός τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να πετάξει λάσπη. Κι αφού το κάνει θα φύγει για τα δικά του… μπάνια του λαού. Κατά προτίμηση με κότερο, πάντα.                   

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος   

TAGS: ΣΥΡΙΖΑ