#jamais_koropi - Μήπως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τον ουσιαστικό ρόλο των γαλλικών στις μέρες μας;


Περνώντας από το τρολάρισμα στην ουσία!

Θα είμαι ειλικρινής. Η πρώτη μου αντίδραση βλέποντας το σχετικό στιγμιότυπο με τα γαλλικά του κ. Δημητρακόπουλου που είχαν ως αποκορύφωμα την viral πλέον φράση jamais koropi, ήταν ίδια με την δική σας. Τι μάθαμε όμως μέσα από αυτό; Περνώντας λοιπόν από το τρολάρισμα στην ουσία, μπορεί γρήγορα κανείς να αντιληφθεί πως η αξία της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, εναρμονίζεται πλήρως τόσο με την χρησιμότητά της για στρατηγικούς και διπλωματικούς λόγους όσο και με την ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που την ομιλούν παγκοσμίως. Οι σκέψεις μου, μοιράστηκαν κάπου ανάμεσα στην καθοριστική σημασία της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας που πλέον όσο ποτέ αποτελεί επένδυση για το μέλλον και στην ευρύτερη ελληνική νοοτροπία που ικανοποιεί εσφαλμένα – κατά την προσωπική μου γνώμη – την ανάγκη για επικοινωνία σε μία άλλη γλώσσα μέσα από την τυπική κατάκτηση μιας πιστοποίησης γνώσεων.

Γιατί να μάθω γαλλικά;

Η γαλλική αποτελεί μια γλώσσα επικοινωνίας που μπορεί να αξιοποιηθεί διεθνώς. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που μας δίνει η επίσημη ιστοσελίδα της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Για τους πολίτες της Βόρειας Αμερικής, η χρήση της γαλλικής γλώσσας προσδίδει σεβασμό προς μία πολιτισμική ταυτότητα ενώ σε πάρα πολλές χώρες της Αφρικής, η γαλλική γλώσσα επιτρέπει την είσοδο στη βασική εκπαίδευση. Τα γαλλικά σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, αποτελούν γλώσσα - πυλώνα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Από την άλλη, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η γνώση της γαλλικής γλώσσας είναι συνυφασμένη με την ενωμένη Ευρώπη. Αυτό εξηγείται καθώς οι τρεις της πρωτεύουσες, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο είναι γαλλόφωνες καθώς επίσης και από το γεγονός ότι στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα γαλλικά είναι γλώσσα εργασίας. Ακόμη, είναι σημαντικό να επισημανθέι πως αποτελούν μια από τις δύο γλώσσες της διπλωματίας μαζί με τα αγγλικά, μια από τις δύο γλώσσες εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, η μία από τις δύο επίσημες γλώσσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η μόνη παγκόσμια γλώσσα των ταχυδρομικών υπηρεσιών και η κύρια γλώσσα της Αφρικανικής Ένωσης. Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα 32 κρατών και κυβερνήσεων!

Νόμος Τουμπόν – «H γλώσσα της Δημοκρατίας είναι η γαλλική!»

Ο εν λόγω νόμος τοποθετείται χρονολογικά στο 1994 κι αποτελεί ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι Γάλλοι την γλώσσα τους. Θα έλεγε κανείς πως για εκείνους η γλώσσα τους είναι σαν μια ιερή αγελάδα. Τόσο περήφανοι είναι. «Οι καθημερινές μας ζωές θα ήταν τόσο διαφορετικές χωρίς αυτήν την απλή απαίτηση – πείτε τα πράγματα στα γαλλικά» είχε γράψει σχετικά ο Φρανκ Σίστερ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Ο Νόμος Τουμπόν μεταξύ άλλων προέβλεπε την χρήση της γαλλικής σε όλες τις κρατικές κι εμπορικές επικοινωνίες ενώ υποχρέωσε τους ραδιοφωνικούς σταθμούν να παίζουν γαλλικά τραγούδια κατά 40%. Βέβαια, παρά τις ποικίλες αντιδράσεις που έφερε ο συγκεκριμένος νόμος στο εσωτερικό της Γαλλίας, δικαιώνει ακόμη την ευρύτερη αγωνία των Γάλλων οι οποίοι μάχονται να διατηρούν τον κομβικό ρόλο της γλώσσας τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφορά της Daily Mail για την γαλλική γλώσσα!

Είναι γεγονός πως η κινεζική, η αγγλική και η ισπανική είναι οι τρεις γλώσσες που ομιλούνται περισσότερο αυτήν την στιγμή κάτι το οποίο προκύπτει μέσα από πληθυσμιακά κριτήρια. Στο μέλλον όμως αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει καθώς ο γαλλόφωνος πληθυσμός στην υποσαχάρια Αφρική αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς γεγονός που οδηγεί τα γαλλικά μέχρι το 2050 να ομιλούνται από περισσότερους από 750 εκατομμύρια ανθρώπους αντί των 220 εκατομμυρίων που μιλούσαν γαλλικά το 2010. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται μετά από σχετική έρευνα της επενδυτικής τράπεζας Natixis, μια έρευνα που συμφωνεί και με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών, που εκτιμά ότι ο πληθυσμός της Αφρικής θα αυξηθεί μέχρι το 2100 σε 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Τα εν λόγω δεδομένα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2015 στην Daily Mail.