Του Βασίλη Χιώτη

Ηταν πολύ στενάχωρο το θέαμα που εμφάνισε χθες η Βουλή, μια μέρα κατά την οποία ψηφιζόταν ένα νομοσχέδιο, που μόνο υψηλούς τόνους δεν δικαιολογούσε.

Αλλά όλη αυτή η εικόνα έντασης και άγονων διαξιφισμών, οφειλόταν αποκλειστικά μόνο σε ένα πρόσωπο.  Τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως δεν θα παρασυρθεί σε υψηλούς τόνους σε μια συζήτηση για την λειτουργία των Πανεπιστημίων. Και στην συνέχεια άρχισε να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για συστηματική παραβίαση των κανόνων της πανδημίας (στην Πάρνηθα και στην Ικαρία), για μετατροπή της ΕΡΤ σε κομματικό φερέφωνο (ο αρχηγός που διόρισε όλη την διοίκηση της ΕΡΤ στα κομματικά του έντυπα μετά τις εκλογές) και για μυστική συμφωνία κυβέρνησης-κολλεγίων  (για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολλεγίων έπειτα από κοινοτική οδηγία).

Την ίδια αδιέξοδη στρατηγική, ακολουθεί εδώ και μήνες ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κι ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως δεν τον οδηγεί πουθενά.

Προσπαθεί μάταια να γατζωθεί σε μικροαστοχίες  της κυβέρνησης ή του πρωθυπουργού κι επικεντρώνει την κριτική του σε αυτές, αντί να αφοσιωθεί σε άλλα ζητήματα που θα του πρόσφεραν πολύ πειστικότερα επιχειρήματα για να ασκήσει αποτελεσματικότερη κριτική.

«Έκανε λάστιχο» το φάουλ της Ικαρίας και δεν πήρε χαμπάρι το επιτελείο του τον εμφύλιο που ξέσπασε μεταξύ των υπουργών του Μητσοτάκη για το νέο lock down. 

Αναμασά ακόμα την βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και άφησε να περάσει σχεδόν ασχολίαστη, την άστοχη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης για την εστίαση.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί στην πραγματικότητα, και ο ίδιος ο Τσίπρας, αλλά και το επιτελείο του, τα έχουν φορτώσει στον κόκορα κι έχουν πάψει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Όλος αυτός ο μηχανισμός που τον υποστήριζε όσο ήταν πρωθυπουργός, δεν υπάρχει πια. Άλλοι τον εγκατέλειψαν κι όσοι δεν τον εγκατέλειψαν κάνουν μακρές διακοπές.

Ότι μαθαίνουν, το μαθαίνουν από τις εφημερίδες, τα κανάλια και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Κυριακές και αργίες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί. Και τις καθημερινές υπολειτουργεί.

Η πηγή έμπνευσής τους είναι τα παραπολιτικά και τα social media. Αλλά μόνο με αυτά, αντιπολίτευση δεν γίνεται…

Θα το διαπίστωσε χθες κι ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή…