Τα επιτόκια φέρνουν εκλογές

Όσο κι αν η κυβέρνηση έχει εντολή διακυβέρνησης για τέσσερα χρόνια, η εντολή αυτή, όπως πάντα, αρχίζει να ξεθωριάζει μετά τον τρίτο χρόνο. 

 Για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια, προαναγγέλλοντας μάλιστα και νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, αν μέχρι τότε δεν αρχίσει να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός.


Αυτή είναι μια από τις δυσάρεστες εξελίξεις, που σημαδεύουν τις οικονομίες όλης της Ευρώπης, αλλά ιδιαίτερα των πιο αδύναμων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα.
Μόλις ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ, το επιτόκιο δανεισμού του δεκαετούς ομολόγου, εκτοξεύτηκε για την Ελλάδα στο 4%, παρότι η χώρα μας εξαιρέθηκε από την διακοπή αγοράς ομολόγων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν πως αν μέχρι το Φθινόπωρο δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία κι έχει αρχίσει να επανέρχεται μια ηρεμία στις διεθνείς αγορές, η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί σκληρά και οι αποφάσεις που πιθανότατα θα χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση, θα είναι επώδυνες.


Είναι μια ακόμη όψη του ζοφερού τοπίου που προδιαγράφεται για τον επόμενο χειμώνα. Είναι άλλος ένας λόγος, για τον οποίο οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη εύχονται να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Διότι όσο κι αν η κυβέρνηση έχει εντολή διακυβέρνησης για τέσσερα χρόνια, η εντολή αυτή όπως πάντα αρχίζει να ξεθωριάζει μετά τον τρίτο χρόνο. 
Κι όπως επισημαίνουν οι υπουργοί του Μητσοτάκη, για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις μετά το φθινόπωρο, για την ακρίβεια, την πανδημία, τα εθνικά ζητήματα και ότι άλλο ενδεχομένως θα έχει προκύψει, καλό θα ήταν να έχει η κυβέρνηση ανανεώσει την λαϊκή εντολή της και να έχει τα χέρια της λυμένα, εφόσον επιτύχει και πάλι την αυτοδυναμία.
Κι αν δεν την έχει επιτύχει, να αναλάβουν και τα άλλα κόμματα τις ευθύνες τους.
Επειδή λοιπόν  όλα συνδέονται, ακόμα και η  απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων, φέρνει νωρίτερα τις εκλογές.