Κλείσιμο

Ψηφοθηρία σε θολά νερά

Aυτοί που κυνηγούν ψήφους σε βασιλικά νερά, αλλά κι αυτοί που από χθες κυνηγούν ψήφους σε αντιβασιλικά νερά…      

Δυσαρεστήθηκαν αρκετοί από την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευθεί ως απλός ιδιώτης ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος. 
Όπως υποστηρίζουν, από την στιγμή που έστω  για τρία χρόνια διατέλεσε αρχηγός του Κράτους, θα έπρεπε να κηδευθεί με τιμές αρχηγού κράτους, προσθέτοντας πως η Δημοκρατία έδειξε και πάλι να φοβάται έναν θεσμό που πολιτειακά και συνταγματικά έχει κλείσει οριστικά.


Όμως η απόφαση της κυβέρνησης είναι η ορθή. Για αυτό και δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψάχνουν αφορμή να προκαλέσουν πολιτική αντιδικία.
Αντιθέτως, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, τότε όλοι θα υποστήριζαν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά των νοσταλγών της Βασιλείας, παρότι κι αυτοί είναι πια πολύ λιγότεροι από ό,τι ήταν ως την δεκαετία του ’80. 


Επιπλέον, αν ενέκρινε να του αποδοθούν τέτοιες τιμές, θα έπρεπε να δεχθεί και να τεθεί η σορός του εκλιπόντα σε λαϊκό προσκύνημα, που αδιαμφισβήτητα θα δημιουργούσε πολιτικές επιπλοκές, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.
Με άλλα λόγια, η Πολιτεία δεν αποφάσισε έτσι, επειδή φοβόταν μην ξυπνήσει τους νοσταλγούς της Βασιλείας, αλλά επειδή ήθελε να τονίσει ότι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα και ότι στο εξής τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, θα αντιμετωπίζονται ως απλοί πολίτες.


Τον τέως Βασιλέα θα τον κρίνει η ιστορία, όπως τόνισε κι ο πρωθυπουργός. Και ως προς τα βασικά του λάθη στην περίοδο της βασιλείας του τον έχει ήδη κρίνει. Όπως θα κρίνει και την ωριμότητα με την οποία λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, την οποία δυστυχώς δεν είχε στα νιάτα του, ούτε ο ίδιος, ούτε τα ανάκτορα που αποδείχθηκαν ανίκανα να τον συμβουλεύσουν και να τον προστατεύσουν.


Για αυτό και δεν χρειάζονται και οι κατάρες που άρχισαν από χθες να εκτοξεύουν διάφοροι πολιτικάντηδες της αριστεράς, που βρήκαν την ευκαιρία να ψαρέψουν ψήφους, αξιοποιώντας τα αντιβασιλικά αισθήματα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως η Δημοκρατία δεν φοβήθηκε να οργανώσει με νηφαλιότητα όλες τις διαδικασίες του αποχαιρετισμού του, έτσι δεν πρέπει να φοβηθούν οι πολίτες την ευρεία δημοσιότητα που θα έχει αυτό το γεγονός τις επόμενες ημέρες, με την άφιξη και όσων θελήσουν να το αποχαιρετίσουν κι ανήκουν σε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης.
Θα είναι απλώς μια λαμπερή τελευταία πράξη ενός κεφαλαίου που έχει ήδη κλείσει οριστικά στην Ελλάδα.


Κι ως τέτοια θα πρέπει κι εμείς να την διαχειριστούν όλοι.
Κι αυτοί που κυνηγούν ψήφους σε βασιλικά νερά, αλλά κι αυτοί που από χθες κυνηγούν ψήφους σε αντιβασιλικά νερά…