Κλείσιμο

Προϋπολογισμός 2023: Σε μια άλλη Ελλάδα

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ιστορικός για την Ελλάδα, ένα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός, τα τελευταία 12 έτη, που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

Κλείνει έτσι ένα δύσκολο, επίπονο κεφάλαιο για τη χώρα μας, έχοντας ήδη ανοίξει μια πιο ελπιδοφόρα σελίδα στο τόσο ρευστό περιβάλλον και απαιτητικό μέλλον που διαμορφώνουν οι διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις. 
Ένα μέλλον που μπορούμε να κατακτήσουμε, από βελτιωμένη θέση, επιδεικνύοντας ήδη μεγάλες αντοχές, έχοντας ισχυρά εφόδια και διαθέτοντας υψηλή αυτοπεποίθηση. 
Διότι στις αυξημένες δυσκολίες της περιόδου, μαζί με την κοινωνία, δημιουργήσαμε ισχυρά θεμέλια, χτίσαμε ανθεκτικές γραμμές άμυνας και προβάλουμε θετικές προοπτικές.
Η πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων ύψους 2,64 δις. ευρώ στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 170% του ΑΕΠ από φέτος. 
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις για το επόμενο έτος, αυτές εκτιμώνται σε 4,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 696 εκατ. ευρώ αποτελούν δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού και τα 2,4 δισ. ευρώ αποτελούν απώλεια εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού. 


Οι μειώσεις αυτές είναι ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης στο σκέλος των φόρων αλλά και ασφαλιστικού χαρακτήρα όπως:


1)    η μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους,
2)    η διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα,
3)    η συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο,
4)    η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.
Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική. 


Το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 συντάχθηκε χωρίς μνημονιακές υποχρεώσεις, καταδεικνύει την εθνική ευθύνη απέναντι στις θυσίες των πολιτών τα τελευταία έτη, αλλά και στη νέα γενιά, να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, βασιζόμενοι σε ίδιες δυνάμεις, ακόμη και κάτω από αντίξοες διεθνείς συγκυρίες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κόποι των πολιτών τόσα χρόνια δεν θα πρέπει να ανταμειφθούν. Βασική προτεραιότητα του φετινού Προϋπολογισμού είναι η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Έτσι, πέραν των μέτρων ελάφρυνσης προχωράμε, μεταξύ άλλων, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σε σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων, στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και στην άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μέσα όμως σε αυτό το θετικό οικονομικό περιβάλλον δίδεται βάρος και στην ανάπτυξη της περιφέρειας μέσα από έργα πνοής. Ένα παράδειγμα της προσπάθειας αυτής είναι η Αχαΐα. Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα ένα χαρτοφυλάκιο 80 και πλέον έργων, για τα οποία θα διατεθούν πόροι που υπερβαίνουν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων της Αχαΐας, την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στα δρομολογημένα και σχεδιαζόμενα έργα περιλαμβάνονται η κατασκευή νέου τμήματος για εμπορευματοκιβώτια στον νέο Λιμένα και η κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης, ο τετραπλασιασμός της χωρητικότητας των υποδομών για αποθήκευση LNG στον Λιμένα Πατρών και η ανάπλαση εκτάσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο Πάτρας – Ρίου.


Στον φάκελο των παρεμβάσεων έχουν επίσης ενταχθεί, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Αιγίου με «πράσινα» πρότυπα, η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, η ανάπτυξη Περιφερειακού Ερευνητικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα, η αναβάθμιση των δομών Υγείας της Πάτρας, η διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών και η αποκατάσταση ιστορικών τοπόσημων όπως το ρωμαϊκό ωδείο και το θέατρο «Απόλλων».


Τα έργα θα καλύψουν το χρόνιο κενό σε υποδομές και θα δώσουν νέα ώθηση σε στρατηγικής σημασίας εμπορικές συνδέσεις, αφενός με το εξωτερικό και αφετέρου με την υπόλοιπη ελληνική αγορά χάρη στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της περιοχής σε ό,τι αφορά τις μεταφορές και τα logistics, ενώ παράλληλα η τοπική επιχειρηματικότητα και ο πρωτογενής τομέας θα επωφεληθούν από την καλύτερη αξιοποίηση των δράσεων του πανεπιστημίου.


Σήμερα, εξακολουθούμε να πλέουμε σε τρικυμιώδη διεθνή ύδατα. Γι’ αυτό καλούμαστε να διαφυλάξουμε όλα όσα με κόπο, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και πολιτεία, πέτυχαν. Πάνω σε αυτά να «χτίσουμε», για να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας, και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες. Αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών. 


Γι’ αυτό και ο Προϋπολογισμός του 2023 έχει ως βασικές προτεραιότητες αφενός τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της πατρίδας μας.


Είναι ένας Προϋπολογισμός δύσκολων ισορροπιών, που καλείται να συγκεράσει προκλήσεις, μέσα σε ένα ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζει και την Ελλάδα. Είναι όμως και ένας Προϋπολογισμός συνέχειας, συνέπειας και σταθερότητας. Αναδεικνύει τις αυξημένες αντοχές, την σημαντική ανθεκτικότητα, τις ισχυρές δυνάμεις, τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.


Είναι ένας Προϋπολογισμός που αναδεικνύει την ευθύνη όλων μας απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας, απέναντι στις θυσίες των πολιτών και τις προοπτικές της νέας γενιάς.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι οδηγεί, ακόμα και μέσα στα μεγάλα κύματα, το πλοίο με σταθερότητα και ασφάλεια στον προορισμό του. Δίχως να αλλάζει πορεία, με σύνεση, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση. Την ίδια πορεία θα συνεχίσουμε, βασισμένοι στις ίδιες αρχές και αξίες. Για μια πιο παραγωγική οικονομία και μια δυνατή Ελλάδα.