Του Βασίλη Χιώτη

Από αύριο το πρωί, οι Έλληνες αποκτούν και πάλι την ελευθερία τους.

Τα sms για να βγούμε από το σπίτι, θα τα θυμόμαστε σε λίγο σαν γλυκιά ανάμνηση.

Οι εκδρομές και οι αποδράσεις από την Αθήνα γίνονται και πάλι πραγματικότητα. Οι σκηνές που μέχρι πρότινος βλέπαμε στο Ισραήλ και ζηλεύαμε, μπορούμε να τις ζήσουμε κι εμείς.

Η Ελλάδα νίκησε. Κι αυτή η νίκη ανήκει στους ίδιους του Έλληνες, αλλά και στη κυβέρνηση (να τα λέμε κι αυτά) που επί δώδεκα μήνες χρειάστηκε να πάρει δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις για να μας προφυλάξει, έχοντας και πολλούς να της γκρινιάζουν και να κινδυνολογούν.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Αλλά όλα αυτά τελειώνουν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η καλύτερη θέση στους εμβολιασμούς ανά 100.000 κατοίκους. Τα νοσοκομεία αναπνέουν και πάλι. Κι εμείς επιστρέφουμε στην κανονικότητα που επί μήνες αναμέναμε και νοσταλγούσαμε.

Αλλά επιστρέφουμε οριστικά; Ή θα κινηθούμε ελεύθεροι για κάποιους μήνες και θα χρειαστεί κάποτε να επιστρέψουμε στην καραντίνα;

Αυτό πια, εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Και μόνον από εμάς. Εξαρτάται από το πώς θα διαχειριστούμε την ελευθερία μας, γνωρίζοντας πως ο κορονοϊός δεν έχει εκλείψει, αλλά θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Μπορεί να μη μπορεί να μας βλάψει άμεσα. Αλλά αν δεν προσέξουμε θα μας ξαναβλάψει και πάλι.

Διότι και η ελευθερία θέλει κι αυτή τη προσοχή της. Αν δεν διαχειριστείς σωστά την ελευθερία σου, αργά η γρήγορα θα ξανασκλαβωθείς. Είναι ένα αξίωμα που ισχύει και στις πανδημίες…