Του Βασίλη Χιώτη

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός έθεσε τις βάσεις για να επιτύχει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα το ακατόρθωτο. Να υπερψηφίσει η Βουλή μια πρωτοβουλία του, με πλειοψηφία που θα ξεπεράσει τις 200 ψήφους.

Το πέτυχε με την διάταξη για την ψήφο των αποδήμων ελλήνων. Κι είναι πιθανό να εκλέξει και πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία.


Πρώτα από όλα, είναι σχεδόν βέβαιο πως τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα υπερψηφίσει και το ΚΙΝ.ΑΛ που συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει.

Ακούστε τον Βασίλη Χιώτη και τον Νότη Παπαδόπουλο στον ΣΚΑΪ 100,3 εδώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την Φώφη Γεννηματά λίγο πριν εκφωνήσει το διάγγελμά του. Και κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, φάνηκε καθαρά πως και η αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ θεωρεί θετική την υποψηφιότητα της προέδρου του ΣΤΕ.

Συνεπώς είναι ήδη διασφαλισμένες οι 180 θετικές ψήφοι, υπέρ της υποψηφιότητάς της, που μπορεί να φθάσουν και τις 189, αν υπερψηφίσει και το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι πλέον δύσκολο να αρνηθεί την θετική ψήφο και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό θα σημάνει την πολιτική απομόνωσή του. Με την ίδια λογική αποφάσισε να μεταβάλλει στάση και να υπερψηφίσει την διάταξη για τους απόδημους έλληνες. Κι είναι πιθανό πλεόν,να πράξει το ίδιο και στην ψηφοφορία για την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που επέλεξε την κυρία Σακελλαροπούλου για την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αν συμβεί αυτό, τότε η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου θα λάβει 275 ψήφους και το πολιτικό σύστημα της χώρας για δεύτερη φορά θα εκπέμψει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν σήμερα και θα κλειδώσουν οριστικά την ερχόμενη Τετάρτη που φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν η νέα πρόεδρος εκλεγεί με αυτή την ευρεία ψηφοφορία, δεν θα έχει κερδίσει πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα έχει κερδίσει η χώρα…