Του Βασίλη Χιώτη

Αυτό που έγινε χθες με όλη την φασαρία για το αν θα πρέπει να παραταθεί η προθεσμία για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως είμαστε …λαός για γέλια!! 
Και το κράτος που μας εξουσιάζει είναι για γέλια κι εμείς οι πολίτες που συνήθως διαμαρτυρόμαστε είμαστε επίσης για γέλια.

Προσέξτε:

Διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα από το 1983, ενώ σε άλλα προηγμένα κράτη θεωρείται αυτονόητο πως αν χτίσεις ένα παράνομο κτίσμα, αυτό τελικώς θα κατεδαφιστεί.

Αφού λοιπόν νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα στην Ελλάδα, που ξεφύτρωσαν ξαφνικά σε δάση και σε αιγιαλούς, απέμεινε ατακτοποίητη η μεγαλύτερη κατηγορία αυθαιρέτων, για την οποία δόθηκε και γι αυτήν προθεσμία τακτοποίησης ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις (με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος) ή χωρίς οικοδομική άδεια!!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Τέτοιες παρανομίες σε καμιά άλλη πολιτισμένη χώρα δεν νομιμοποιούνται. Αλλά στην αθάνατη Ελλάδα που όλα νομιμοποιούνται, δόθηκε η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα «τακτοποιήσουν».

Όμως οι ιδιοκτήτες τους δεν έσπευσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, περιμένοντας προφανώς και νέα παράταση με λιγότερα χρήματα…

Αυτά για τους Έλληνες. Πάμε τώρα και στο αθάνατο ελληνικό κράτος που με κάθε ευκαιρία αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων…

Αυτό το ελληνικό κράτος που χρειάστηκε είκοσι μέρες για να αποφασίσει ποιες είναι οι σωστές διαστάσεις για μια υφασμάτινη μάσκα, δεν μπόρεσε να κατασκευάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα που να επιτρέπει σε περισσότερους από 2.000 χρήστες να μπορούν  να δηλώσουν τις παρανομίες τους για να τις σώσουν. Κι έτσι το σύστημα «καταρρέει» όλες τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία, όσοι πείστηκαν πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Είναι το ίδιο κράτος που δεν μπορεί κάθε χρόνο να υπολογίσει εγκαίρως τον ΕΝΦΙΑ για να μπει εγκαίρως στο ΤΑΧΙS και να πληρωθεί εγκαίρως από τους υπόχρεους πριν εκπνεύσει το τρέχον οικονομικό έτος.

Αυτό το κράτος έχουμε, γιατί αυτό το κράτος αξίζουμε. Οι πολίτες που κάθε χρόνο ζητούν παράταση για να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση, ή για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, βολεύονται προφανώς όταν το κράτος λειτουργεί το ίδιο πρόχειρα με τους ίδιους. 

Είναι βολικό για έναν πολίτη που λειτουργεί πρόχειρα κι επιπόλαια, να έχει ένα κράτος που επίσης λειτουργεί πρόχειρα κι επιπόλαια.

Αλλά αν κάνει την αρχή ο ένας, θα τον ακολουθήσει κι ο άλλος. Όπου ο πολίτης έδειξε τάξη και μεθοδικότητα, αναγκάστηκε να τον ακολουθήσει και το κράτος. Και αντίστροφα…

Μέχρι τότε, απλώς να μη βαυκαλιζόμαστε πως «ανήκομεν εις την Δύσιν». Διότι σε πολλά ζητήματα είμαστε ακόμα βαθιά Ανατολή…