Του Βασίλη Χιώτη

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την Κυριακή μέχρι σήμερα στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης κυριαρχούν θέματα όπως:

***Γιατί ο πρωθυπουργός αγόρασε τσουρέκι, πριν επιστρέψει από την επίσκεψή του στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

***Γιατί κρατάει «διπλά βιβλία» ο ΕΟΔΥ στην καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού, χωρίς να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο από κανένα συγκεκριμένο στοιχείο.

***Γιατί ο πρωθυπουργός πήγε για ποδήλατο στην Πάρνηθα και γιατί φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Το γεγονός ότι κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλει στην πολιτική ατζέντα τέτοιου είδους θέματα που κανονικά θα έπρεπε να απασχολούν μόνο τις στήλες των παραπολιτικών, είναι η απόδειξη πως η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της επικοινωνίας. 

«Μα τι να κάνουμε; Να αφήσουμε τα σοβαρά θέματα και να ασχολούμαστε με παραπολιτικά;» θα απαντούσε ενδεχομένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν του θέταμε αυτό το ερώτημα.

Και θα είχε δίκιο. Αλλά με μια διαφορά: Πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την ποιότητα της κριτικής που δέχεται από την αντιπολίτευση, για να μην δείχνει πως η σιωπή της ενδεχομένως να εμπεριέχει και στοιχεία ομολογίας ενοχής.

Αναμφισβήτητα ο πρώτος ρόλος της επικοινωνίας που θα πρέπει να ασκεί μια κυβέρνηση, είναι η παροχή διευκρινίσεων και πληροφοριών για τα ζητήματα που της ασκείται κριτική για τα σοβαρά ζητήματα.

Αλλά όταν η αντιπολίτευση κατορθώνει να επιβάλλει στην ημερήσια διάταξη και ζητήματα παραπολιτικής σημασίας, τότε είναι υποχρεωμένη και η κυβέρνηση να μπει στον διάλογο, για να μη δείξει πως δεν έχει κάτι να φοβηθεί. 

Διότι, αν δεν απαντάς, τότε ολόκληρος ο πολιτικός διάλογος θα διολισθήσει κάποια στιγμή στην παραπολιτική.

Κι ο πρώτος κανόνας στην παραπολιτική, είναι αυτός που ορίζει πως «πες, πες, κάτι θα μείνει»…