Του Βασίλη Χιώτη

Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε στην συμφωνία των Πρεσπών, ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε ένα δίλημμα: Οι μισοί του βουλευτές υποστήριζαν πως η συμφωνία πρέπει να υπερψηφιστεί από την Ν.Δ. ενώ οι άλλοι μισοί υποστήριζαν πως πρέπει να καταψηφιστεί.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. αποφάσισε τελικώς η Ν.Δ. να καταψηφίσει κι ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη της απόφασης αυτής, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την «ενδιάμεση» λύση που του πρότειναν συνεργάτες του, να επιλέξει στη Βουλή το «παρόν».

AKΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΣΚΑΪ 100,3

Αντιθέτως, ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε και πάλι το «παρόν» στη ψηφοφορία για την συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου, επειδή στο εσωτερικό του κόμματός του αναπτύχθηκαν αντικρουόμενες απόψεις για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας επιλέγει την υπεκφυγή, αντί να τοποθετηθεί θαρραλέα σε μια διεθνή συμφωνία που υπογράφει η χώρα.

«Παρόν» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ψηφοφορία για την συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ για τις βάσεις, αλλά και για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, δύο συμφωνίες που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε υπογράψει ως πρωθυπουργός!!

Αυτή είναι μια από τις βασικές διαφορές που έχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Ο ένας έχει αποδείξει επανειλημμένα πως αδιαφορεί για τις πολιτικές επιπτώσεις και τις εσωκομματικές ισορροπίες, όταν πρόκειται να λάβει μια απόφαση που πιστεύει πως εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Ο άλλος προτιμά να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα και να διατηρήσει την ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματός του, αδιαφορώντας για το αν με την στάση του αυτή, υπονομεύει την εθνική στρατηγική που επί χρόνια υπηρετούν τα μεγαλύτερα κόμματα, στα εθνικά μας ζητήματα.

Και μάλιστα αυτή τη φορά, ο κ. Τσίπρας προχώρησε αυτήν την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών συμφερόντων της Αριστεράς, ακόμη ένα βήμα παραπάνω. Ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία καθυστερώντας την κύρωση της συμφωνίας από την Εθνική Αντιπροσωπεία, ενώ δεν είχε καν την πρόθεση να καταψηφίσει!!

Δεν είναι τυχαίο πως οι τελευταίες αυτές αποφάσεις  του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν υποστηρίχθηκαν θερμά ούτε από τους ίδιους τους βουλευτές του.

Διότι ακόμη και μερικοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί, πώς όταν ο οι ιστορικοί κρίνουν στο μέλλον αυτές τις πρωτοβουλίες του, δεν θα δείξουν την ίδια κατανόηση που δείχνουν σήμερα κάποιοι από τους φανατικούς υποστηρικτές του.

Αλλά και νωρίτερα, όταν κάποτε θα έλθει η ώρα των εκλογών, θα δυσκολευθεί κι ο ίδιος να τις αιτιολογήσει στον ελληνικό λαό. Διότι κάτι που μπορεί να σου φαίνεται πολιτικά ακίνδυνο σήμερα, μπορεί να αποδειχθεί και ιδιαίτερα επιβλαβές και ολέθριο στο μέλλον.

Κι όταν δηλώνεις «παρών» στη Βουλή για εθνικά θέματα, κάποτε θα σε βρει απόντα η ιστορία…