Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Μετά τον Νίκο Βούτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που άνοιξαν τον χορό της αυτοκριτικής για την περίοδο της διακυβέρνησης  της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας  παραδέχθηκε χθες από την Ακράτα Αχαϊας, πως η κυβέρνησή του έκανε «λάθη και παραλείψεις».

Κατ’ αρχάς η -καθυστερημένη έστω- ομολογία από την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν ήταν έτοιμη  η Αριστερά να κυβερνήσει, είναι μια αναγνώριση πως όσοι της ασκούσαν κριτική από το 2015 ως τον περασμένο Ιούνιο, δεν ήταν «πληρωμένοι κονδυλοφόροι» , ούτε «τσιράκια της Τρόικας», όπως έλεγαν οι υπουργοί της στη Βουλή και στα κανάλια.

Δεύτερον, αποκαλύπτει γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει να απορρίπτει κάθε συζήτηση στα κομματικά όργανα για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Διότι αν ο πρώην πρωθυπουργός κι οι στενότεροι συνεργάτες του ομολογούν ήδη «τα λάθη και τις παραλείψεις», αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τι θα επακολουθήσει, όταν ανοίξει συζήτηση για το ποιος επέλεξε τον Γιάνη Βαρουφάκη για υπουργό Οικονομικών, τον Παύλο Πολάκη για υπεύθυνο επικοινωνίας με τα ΜΜΕ  και τον Πάνο Καμμένο για κυβερνητικό εταίρο. 

Αλλά το πιο σημαντικό είναι άλλο: Εντάξει, να δεχθούμε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει. Αυτό συμβαίνει με όλα τα κόμματα που δεν έχουν προηγούμενες εμπειρίες από διακυβέρνηση. 

Αλλά επί τεσσεράμισι χρόνια δεν έμαθαν; Και μετά από τεσσεράμισι χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί δικαιολογία για μια κυβέρνηση που δεν υλοποίησε αυτά που υποσχέθηκε, πως δεν ήταν αρχικά έτοιμη να κυβερνήσει; 

Κι αν δεν έμαθαν έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια, τι μας εγγυάται πως τώρα έχουν μάθει κι άρα είναι  έτοιμοι πια για να κυβερνήσουν.

Το πιο σημαντικό λοιπόν, είναι πως ακόμα και σήμερα δεν έχουν μάθει  να κυβερνούν.

Διότι ένα κόμμα που έχει μάθει να κυβερνά, ψηφίζει στη Βουλή τις συμβάσεις που το ίδιο ως κυβέρνηση έχει υπογράψει. Είτε αυτές αφορούν την επένδυση του Ελληνικού, είτε τις συμβάσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων.

Ένα κόμμα που έχει μάθει να κυβερνά, δεν εξακολουθεί να υποστηρίζει  πως ο καταλληλότερος εκλογικός νόμος για τη χώρα, είναι αυτός που θεσπίζει την ακυβερνησία…

Αυτά και άλλα πολλά, μαρτυρούν πως όχι μόνο δεν ήταν έτοιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουν το 2015. Αλλά και πως δεν θα είναι έτοιμοι, ούτε το 2020!