Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Όλη αυτή η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην Ευρώπη, με  την αδυναμία των φαρμακευτικών εταιρειών να παραδώσουν  εγκαίρως τις δόσεις των εμβολίων που είχαν υποσχεθεί, όταν υπέγραψαν τα σχετικά συμβόλαια, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, πως στις μεγάλες κρίσεις, οι ηγέτες της Ευρώπης δεν ξέρουν να χτίζουν ισχυρές συμφωνίες.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε εγκαίρως για να δεσμεύσει τις ποσότητες που χρειαζόταν για τα κράτη μέλη της, τώρα που έφτασε η ώρα της διανομής, αρχίζει να επικρατεί όλο και περισσότερο ο νόμος του ισχυρού και του πλούσιου.

Κι όπως εξελίσσεται η κατάσταση πλέον, είναι πιθανό να την πληρώσουν και πάλι οι λιγότερο δυνατοί, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η χώρα μας.

AKOΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η Ελλάδα δεν θα έχει στην διάθεσή της τα εμβόλια που χρειάζεται ως το τέλος της Άνοιξης για να εμβολιαστεί το μεγαλύτεροι τμήμα του πληθυσμού της πριν ανοίξει η νέα τουριστική σεζόν, από την οποία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά η οικονομία της.

Και δεν έχει και δυνατότητα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Διότι ούτε επιπλέον εμβόλια μπορεί να παραγγείλει, ούτε να παραβιάσει την συμφωνία που έχει κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, 

Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να αναδιατάξει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, έτσι ώστε να θωρακίσει εκτός από τους ηλικιωμένους, κι ένα κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της, για να υποδεχθεί με περισσότερη ασφάλεια τους τουρίστες, όταν και εφόσον αυτοί θα ξαναρχίσουν να πηγαίνουν διακοπές.

Αλλά κι αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς οι ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν, είναι πολύ πολυπληθείς, από τις δόσεις των εμβολίων που θα είναι διαθέσιμες ως τον Μάιο.

Η Ελλάδα, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιθανό να πληρώσει και πάλι, τα λάθη και τις παραλείψεις της Ευρώπης, όπως συνέβη πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν.
Της Ευρώπης, που και στην πανδημία απέδειξε, πως ούτε ισχυρή είναι, ούτε ενωμένη…