Κλείσιμο

Όταν παίζεις με το ποτάμι…

Είναι βέβαιο ότι από αυτή την γενικευμένη και ανεξέλεγκτη αγανάκτηση, οι μόνοι που μπορούν να βγουν κερδισμένοι, είναι τα ακραία αντισυστημικά κόμματα

Η συμμετοχή των Ελλήνων στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης ήταν πραγματικά πρωτοφανής.

Σύμφωνα με τις υπολογισμούς της Αστυνομίας, που συνήθως υποεκτιμά αυτά τα μεγέθη, ο όγκος των συγκεντρωμένων, στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν πολύ μεγαλύτερος από τις περίφημες συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων του 2011.

Κι επιπλέον στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης, η συμμετοχή της νεολαίας στο μίγμα των διαδηλωτών, ήταν επίσης η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί σε κινητοποιήσεις, μετά τις διαδηλώσεις του «κάτσε καλά Γεράσιμε».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει ένας γενικευμένος θυμός στην ελληνική κοινωνία, που δεν κυριαρχεί μόνο στη μάνα και στον πατέρα που πενθούν για τα αδικοχαμένα παιδιά στα Τέμπη. Αλλά αγγίζει και την νεολαία που ένιωσε ότι έχασε κάποιον φίλο, ακόμα κι αν δεν είχε κανένα γνωστό μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών.

Τι άλλο σημαίνει αυτό; Ότι τα social media, τα οποία εμπιστεύεται η νεολαία περισσότερο από τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης, διαμορφώνουν πια σχεδόν ολοκληρωτικά την κοινή γνώμη και την ελληνική οικογένεια. Κι όπου υπάρχει οργή, την αναμεταδίδουν και την πολλαπλασιάζουν με αστραπιαία ταχύτητα.

Για αυτό και θα πρέπει να προσέξουν πολύ όσοι επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να αξιοποιήσουν πολιτικά αυτήν την οργή, επιχειρώντας να ξαναγεμίσουν τις πλατείες με αγανακτισμένους, επειδή πιστεύουν πως επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, μπορούν να μεγαλώσουν την εκλογική τους βάση.

Διότι είναι βέβαιο ότι από αυτή την γενικευμένη και ανεξέλεγκτη αγανάκτηση, οι μόνοι που μπορούν να βγουν κερδισμένοι, είναι τα ακραία αντισυστημικά κόμματα, που επωφελούνται πάντα από το χάος.

Αυτοί που φωνάζουν ήδη ότι είναι άχρηστοι όλοι οι πολιτικοί κι όλα τα κόμματα, όταν θα έλθει η ώρα της κάλπης, ή δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ή θα ψηφίσουν αντισυστηματικά κόμματα, ενισχύοντας τα άκρα και τις ακρότητες που πρεσβεύουν.

Τέτοιες καταστάσεις μας κόστισαν ακριβά στο παρελθόν και θα μας κοστίσουν ξανά και πάλι. Πλανώνται πλάνην οικτρά, όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να χειραγωγήσουν αυτόν τον κόσμο με λαϊκισμούς κι ωραία λόγια.

Όταν παίζεις με το ποτάμι, το πιθανότερο είναι να σε παρασύρει και να πνιγείς…