Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Ένας σταθερός κανόνας στην πολιτική, είναι πως δεν έχει τίποτα το σταθερό. Κάτι που ισχύει σήμερα, μπορεί να μην ισχύει σε μια εβδομάδα. Και κάτι που ίσχυε την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να αλλάξει αύριο, αν μεταβληθούν οι συνθήκες. Από αυτόν τον σταθερό κανόνα, δεν ξεφεύγουν ούτε οι μεγάλες κρίσεις όπως είναι η πανδημία.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Παράδειγμα πρώτο: Η κυβέρνηση έλεγε όλους τους προηγούμενους μήνες, πως αν έχει να διαλέξει μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της προστασίας της οικονομίας, επιλέγει την δημόσια υγεία. 

Παρά το γεγονός όμως, πως τις τελευταίες ημέρες έχουν μπει σε καθεστώς σκληρής καραντίνας Βοιωτία, Λέσβος, Αργολίδα και Σπάρτη και τα κρούσματα κάθε μέρα είναι κάτι λιγότερο από χίλια, για την επόμενη εβδομάδα επιλέγει να ξανανοίξει το λιανεμπόριο και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών και μάλιστα σε σχήμα ακόμη πιο διευρυμένο από αυτό που λειτουργούσε ως την Πρωτοχρονιά.

Παράδειγμα δεύτερο: Η κυβέρνηση έλεγε πως πρώτα από όλα θα ανοίξει τα σχολεία, διότι «τίποτα δεν μπορεί  να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση». Αλλά άνοιξε μόνο τα δημοτικά κι επιλέγει να ανοίξει το λιανεμπόριο κρατώντας κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Παράδειγμα τρίτο. Οι επιστήμονες μας έλεγαν πως φοβούνται πολύ το τρίτο κύμα του κορωνοϊού μετά τον Ιανουάριο που θα μας έρθει η βαρυχειμωνιά και στην Ελλάδα. Αλλά από χθες οι ίδιοι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο για να μην καταστραφεί εντελώς η οικονομία, χωρίς να φαίνεται να τους τρομάζει πλέον το πιθανό τρίτο κύμα…

Αν όλες αυτές οι απόψεις άλλαξαν γιατί μεταβλήθηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και τροποποιήθηκε το περιβάλλον της πανδημίας, τότε όλα καλά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και να ανοίξει και το λιανεμπόριο να ανακουφιστούν όσοι ένιωσαν στο πετσί τους την καραντίνα.

Αν όμως όλες αυτές οι απόψεις άλλαξαν επειδή κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι άρχισαν να υποκύπτουν στις πιέσεις κάθε οικονομικού κλάδου και κάθε κατηγορίας ελλήνων που έχουν τον τρόπο τους να παίρνουν αυτό που θέλουν, τότε δεν πάμε καθόλου καλά.

Και στην Ελλάδα που ισχύει το «όποιος έχει μαχαίρι, τρώει πεπόνι», το πιο πιθανό είναι να συμβαίνει το δεύτερο... Είδαν οι έμποροι πως έγινε το χατίρι της Εκκλησίας στα Θεοφάνεια κι άρχισαν κι αυτοί να φωνάζουν μέχρι να δικαιωθούν, πριν χάσουν την περίοδο των εκπτώσεων.

Στην συνέχεια θα ξεσηκωθούν οι εστιάτορες, θα ακολουθήσουν τα γυμναστήρια και σε λίγο πάλι θα τρομάζουμε με τον αριθμό των κρουσμάτων.Αλίμονό μας να ισχύει το δεύτερο…