Του Βασίλη Χιώτη

«Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη πολιτική αλλαγή» τόνισε χθες κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την αντίστροφη μέτρηση έχει δίκιο. Με δεδομένο ότι θα έχουμε εκλογές μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Και τα συνέδρια των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων που είναι προγραμματισμένα τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Αλλά για την μεγάλη πολιτική αλλαγή που βλέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση φαίνεται να πληγώνεται και να φθείρεται από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, αλλά την φθορά αυτή, δεν δείχνει προς το παρόν να την καρπώνεται το κόμμα του. Για πολιτική αλλαγή θα μπορούσε ενδεχομένως να μιλήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά όχι ο Αλέξης Τσίπρας.

Διότι κι από την χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του κ. Τσίπρα στο συνέδριο, δεν φάνηκε να είναι διατεθειμένος να αλλάξει κάτι, ώστε να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, είτε από το εκλογικό σώμα της Ν.Δ. είτε από τους ανένταχτους ψηφοφόρους του κέντρου.

Τα δύο σημαντικά μειονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην στρατηγική του τα τελευταία τρία χρόνια δεν έδειξε διατεθειμένος να τα αλλάξει. Το πρώτο είναι η μηδενιστική και ισοπεδωτική κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και το δεύτερο η μη κοστολογημένες εξαγγελίες για αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων.

Και χθες ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης τα έκανε όλα λάθος. Αλλά δεν εξήγησε πως γίνεται κάποιος να τα κάνει όλα λάθος κι επί τρία χρόνια να παραμένει σε τόσο υψηλά ποσοστά δημοφιλίας. Άρα μάλλον ο κ. Τσίπρας είναι εκείνος, που σε κάτι κάνει λάθος…

Ταυτόχρονα για μια ακόμα φορά υποστήριξε, πως υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας, τις οποίες δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις εφαρμόσει η κυβέρνηση. Προφανώς ούτε αυτό ισχύει. Διότι αν υπήρχε ρεαλιστική κι εφαρμόσιμη λύση στο ζήτημα της ακρίβειας, η κυβέρνηση θα την θέσπιζε αμέσως. Αλλά λύσεις όπως αυτές που εξήγγειλε χθες με 13ο μισθό στους συνταξιούχους και 800 ευρώ κατώτατο μισθό, προφανώς δεν είναι ρεαλιστικές. Ακούγονται απλώς ευχάριστα…
 
Με αυτή την στρατηγική λοιπόν, η πολιτική αλλαγή, τουλάχιστον έτσι όπως την οραματίζεται ο κ. Τσίπρας, είναι μάλλον απίθανο να έλθει. Πόσο μάλλον αν λανσάρει για την συνέχεια κι άστοχα συνθήματα, όπως το χθεσινό «σοσιαλισμός η βαρβαρότητα», που θυμίζει το «πας μη Έλλην Βάρβαρος»…  
Κάποτε είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου για το δικό του κόμμα: «Ή θα αλλάξουμε, ή θα βουλιάξουμε». Καλό είναι αυτό το κεφάλαιο να το μελετήσουν προσεκτικά και στον ΣΥΡΙΖΑ…