Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024»: Στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης!

Οι «Φρύγες», οι χαρακτηριστικοί σκούφοι της Γαλλικής Επανάστασης, επιλέχθηκαν ως έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το 2024.

Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τους διοργανωτές. Οι φρυγικοί σκούφοι που παρουσιάζονται ως έμβλημά τους αποτελούν ένα σημαντικό σύμβολο ελευθερίας που ενσαρκώνει το γαλλικό πνεύμα, τις αξίες, τα ιδανικά και την ιστορία της Γαλλίας. Ο πρόεδρος Τόνι Εστανγκέ, στην τελετή παρουσίασης των μασκότ είπε συγκεκριμένα: «Επιλέξαμε ένα ιδανικό και όχι ένα ζώο. Επιλέξαμε τον Φρυγικό σκούφο γιατί είναι ένα πολύ δυνατό σύμβολο για τη Γαλλική Δημοκρατία. Για τους Γάλλους, είναι ένα πολύ γνωστό αντικείμενο που είναι σύμβολο ελευθερίας». Ο ίδιος λίγο μετά αναφερόμενος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων έχει ορατή αναπηρία στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα: να προωθήσουμε την ένταξη».


Ο Φρυγικός σκούφος (Le bonnet phrygien) είναι ο λεγόμενος «σκούφος της ελευθερίας» ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικά της Marianne, της αλληγορικής μορφής της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αξίζει να επισημανθεί πως ο φρυγικός σκούφος αποτέλεσε εξίσου σύμβολο της ελευθερίας τόσο στην Αρχαία Ελλάδα όσο και κατά την περίοδο της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας όταν τον φορούσαν οι σκλάβοι κατόπιν της απελευθέρωσής τους. Η Γαλλία υιοθέτησε τον εν λόγω σκούφο κατά την Γαλλική Επανάσταση του 1789 ενώ το 1892 ο βασιλιάς Λουδοβίκος εξαναγκάστηκε να τον φορέσει μετά από την εισβολή των κατοίκων του Παρισιού στο παλάτι του.


Φαίνεται ακόμη μία φορά πως οι Γάλλοι σε κάθε ευκαιρία επιδιώκουν να εμπνέουν τον κόσμο μέσα από τα ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Ελευθερίας που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους, αξίες για τις οποίες είναι ιδιαίτερα περήφανοι. Τόσο οι Ολυμπιακοί όσο και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες προετοιμάζονται, βασισμένοι στην ηθική και στην πνευματική ισορροπία και όλα δείχνουν πως υπάρχουν οι κατάλληλες βάσεις και η σωστή ιδεολογία για μια μια γιορτή κόσμημα για τον αθλητισμό και όχι μόνο.