Του Βασίλη Χιώτη

Οι πληροφορίες για νέα κινητικότητα μεταναστών στον Έβρο, είναι η επιβεβαίωση πως ο Ερντογάν έπειτα από ένα διάλειμμα λόγω Κορονοϊού, επιστρέφει στα γνωστά του κόλπα.

Αλλά αυτή τη φορά, δεν το κάνει επειδή αυτή είναι η πάγια στρατηγική του στην εξωτερική του πολιτική. Αυτή τη φορά το κάνει για τα λεφτά!

Πριν μια εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας πληροφορήθηκε πως η Ευρώπη θα μοιράσει στα μέλη της 750 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

-«Τι; Θα μοιράσει η Ευρώπη 750 δις κι εγώ με τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες δεν θα πάρω τίποτα;» θα αναρωτήθηκε, ενώ αναζητά απεγνωσμένα πόρους για να αποφύγει την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την εσωτερική αμφισβήτηση, που γνωρίζει για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Κι έτσι άρχισε και πάλι τις απειλές. Στις αρχές της εβδομάδας αποκάλυψε πως ετοιμάζει γεωτρήσεις ανατολικά της Καρπάθου και της Ρόδου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και τρεις μέρες μετά, διοχέτευσε σε τουρκικά ΜΜΕ πως θα μετακινήσει 6.000 πρόσφυγες στον Έβρο.

Είναι φανερό πως ο Ερντογάν προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, για να βάλει χέρι στον κουμπαρά της. Διότι αν δεν το πετύχει, θα οδηγήσει τη χώρα του στο ΔΝΤ, ο ίδιος πολιτικός που την απάλλαξε από τα νύχια του την δεκαετία του ’90.

Κι είναι πιθανό να το πετύχει, επειδή η Ευρώπη φοβάται περισσότερο από την Ελλάδα μια πιθανή παραβίαση του Έβρου από μια νέα πλημμυρίδα μεταναστευτικού ρεύματος.

Μπορεί λοιπόν να μην φάνηκαν χθες μετανάστες στον Έβρο, αλλά η γρήγορα θα φανούν.

Επειδή είναι ο μόνος τρόπος να πάρει λεφτά ο Ερντογάν από την Ευρώπη και να γλιτώσει την οικονομική καταστροφή…