Του Βασίλη Χιώτη

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει ή έχουν προαναγγείλει την κατασκευή, μιας σειράς από αγωγούς στους οποίους θα συμμετείχε η χώρα μας και θα έλυνε το ενεργειακό της πρόβλημα. 

Με εξαίρεση τον ΤΑP που φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί σύντομα για να μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από την Κασπία, όλα τα άλλα σχέδια ναυάγησαν κι εγκαταλείφθηκαν , παρά τις λαμπρές τελετές που είχαν προηγηθεί.

Από τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, ως τον South Stream και τον TGI, όλα τα σχέδια για την μεταφορά φυσικού αερίου ή πετρελαίου και ενδιάμεσο διαμετακομιστικό σταθμό την Ελλάδα, έσβησαν και ξεχάστηκαν. Κι όλα για τον ίδιο λόγο. Επειδή συγκρούστηκαν ισχυρά πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, εκ των οποίων κάποια επιδίωξαν να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι κάποιων άλλων, προκαλώντας αντίστοιχες αντιδράσεις.

Τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπόλη τον σαμποτάρισαν οι ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την Βουλγαρία για να μην αποκτήσει ενεργειακό προβάδισμα η Ρωσία. 

Ο South Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Ρωσίας, μέσω της Μαύρης θάλασσας στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία, ακυρώθηκε το 2015 διότι θεωρήθηκε ανταγωνιστικός με τον αμερικανικών συμφερόντων αγωγό Ναμπούκο, ο οποίος στη συνέχεια κι αυτός εγκαταλείφθηκε για να επικρατήσει ο Διαδριατικός Αγωγός TAP! 

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και με τον East Med, όπου Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα προσπαθούν να παρακάμψουν την Τουρκία και να ακυρώσουν τις αμφίβολες συμφωνίες που υπέγραψε με την Λιβύη, δυσαρεστώντας όμως ταυτόχρονα Ρώσους και Αζέρους.

Γι αυτό και δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε για το έργο αυτό, που είναι βέβαιο πως θα περάσει από …σαράντα κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί, αν κάποτε ολοκληρωθεί.

Ήδη η Ιταλία που υποτίθεται πως συμμετέχει κανονικά στην συμφωνία, απουσίασε από την τελετή υπογραφής, επειδή επικαλέστηκε εσωτερικά προβλήματα.  

Κι η Τουρκία, είναι βέβαιο πως θα κάνει ότι μπορεί μαζί με τους συμμάχους της για να μην ολοκληρωθεί ποτέ ο East Med, από τη στιγμή που η ίδια αποκλείεται από τις ενεργειακές διαδρομές των προσεχών δεκαετιών στην Ευρώπη.

Αν κάποτε ολοκληρωθεί και λειτουργήσει ο East Med, αυτό θα είναι μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα με ανυπολόγιστα οφέλη. Αλλά ας μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε. Διότι η εμπειρία μας έχει διδάξει πως τέτοιου είδους μεγαλεπήβολα σχέδια προχωρούν μόνο αν έχουν την υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των μεγάλων δυνάμεων.

Ας μη βιαστούμε να αγοράσουμε καμήλες και να ράψουμε κελεμπίες. Οι καμήλες μπορούν να περιμένουν…