Κλείσιμο

Ο Τσίπρας, ο Δον Κιχώτης και οι… ανεμόμυλοι της Μυκόνου

Του Φώτη Καρύδα *

Μύκονος ή «Νησί των Ανέμων» ή «Ασπρονήσι». Όπως και να το πούμε είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που, χάρη στη διορατικότητα των κατοίκων του, τις τελευταίες δεκαετίες συγκαταλέγεται στα κοσμικότερα νησιά του κόσμου και προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία. Όλα αυτά αποτελούν… κοινό μυστικό. Το να ενδιαφερθεί όμως για αυτό το νησί ένας άνθρωπος που, επί πρωθυπουργίας του, το αγνοούσε μόνο θυμηδία προκαλεί.  

Στη Μύκονο, λοιπόν, προσπάθησε να στήσει ένα νέο επικοινωνιακό σόου ο Αλέξης Τσίπρας αλλά λησμόνησε τη λαϊκή παροιμία «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Ας αφήσουμε ότι το σόου πήγε να στηθεί παραμονές της θλιβερής επετείου από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Το μόνο κοινό που υπάρχει στις δύο περιπτώσεις είναι ότι και τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κοσμικές διακοπές και τώρα επέλεξε ένα κοσμικό νησί για μία σύντομη απόδραση.  

Και φυσικά μία… αριστερή επανάσταση από που μπορεί να αρχίσει στην Ελλάδα; Στη Μύκονο των καπιταλιστών. Με βαρύγδουπες δηλώσεις ξέχασε το δικό του παρελθόν και το 2021 ανακάλυψε τη «ναυαρχίδα του τουρισμού». Δεν αναρωτήθηκε όμως πως βίωσε αυτή η «ναυαρχίδα» το 2015 τα capital controls. Δεν αναρωτήθηκε για τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 24%.     

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μύκονο, ο κ. Τσιπράς φρόντισε να κατηγορήσει την Κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει στο έλεος «τη ναυαρχίδα της οικονομίας». Είπαμε ο Έλληνας έχει μικρή μνήμη αλλά ο κ. Τσίπρας το έχει… παρακάνει… Εκτός κι αν δεν τον είχαν ενημερώσει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του είχαν αποσυρθεί οι αστυνομικοί από τη Μύκονο και το νησί είχε μείνει με 40 αστυνομικούς. Μάλιστα, οι τοπικές αρχές είχαν προσφύγει και στην Εισαγγελία τους Αρείου Πάγου. Σήμερα, στο «νησί των ανέμων» λειτουργεί αστυνομική υποδιεύθυνση στην οποία υπηρετούν 185 αστυνομικοί.  

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και έδιωχνε τις επενδύσεις καταστρέφοντας την οικονομία. Τώρα ξαφνικά αποφάσισε να βρεθεί στο πλευρό των επιχειρηματιών της Μυκόνου. Και αυτό το έκανε προκειμένου να χαρακτηρίσει αποτυχία ένα «λουκέτο» που είχε μπει καθαρά για υγειονομικούς λόγους. Εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξαφνικά, τρελάθηκε και θέλησε να καταστρέψει οικονομικά ένα νησί όπου η Νέα Δημοκρατία παίρνει περισσότερο από 50%. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εκδρομή στη Μύκονο, σαν άλλος Δον Κιχώτης πήγε να τα βάλει με τους… ανεμόμυλους. Να εκφράσει την αντίθεσή του στα υγειονομικά μέτρα, κάτι βέβαια που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς αυτός και η παρέα του θεωρεί την πανδημία ευκαιρία . Έτσι, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σαμποτάριζαν τα περιοριστικά και, κατ΄επέκταση, τον τουρισμό. Και μετά το σαμποτάζ ακολουθεί ο λαϊκισμός. Εξάλλου και ο Δον Κιχώτης στο μυθιστόρημα του Θερβάντες ήταν ένα είδος λαϊκού ήρωα…           

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και έδιωχνε τις επενδύσεις καταστρέφοντας την οικονομία. Τώρα ξαφνικά αποφάσισε να βρεθεί στο πλευρό των επιχειρηματιών της Μυκόνου. Σαν το κοράκι όταν μυρίζεται αίμα… 

Μόνο που εκτός από τους επιχειρηματίες η ζωή του έφερε μπροστά ένα παλιό συμμαθητή του από το πολυκλαδικό λύκειο Αμπελοκήπων. Αφού ανταλλάχθηκαν αμοιβαίες φιλοφρονήσεις διανθισμένες με αργκό, άρχισε και η αφήγηση των αναμνήσεων. «Θυμάσαι τότε στην πενταήμερη που πετάγαμε τις καρέκλες;». Μάλιστα… Ο πρώην πρωθυπουργός που πήγε να σταθεί στο πλευρό των επιχειρηματιών του τουρισμού ως έφηβος κατέστρεφε την περιουσία επιχειρηματιών του τουρισμού. Και ας μην τα αποδώσουμε όλα στη νιότη γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν δείχνει να ισχύει ό στίχος του Βάρναλη «που είσαι νιότη που ’δειχνες πως θα γινόμουν άλλος». Σε ότι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα τα «κατορθώματα» της νιότη του αποτέλεσαν τους πυλώνες για να στήσει μία πολιτική καριέρα. Μία πολιτική καριέρα στην οποία, απλώς, εξέλιξε τα «κατορθώματα» της νιότης εφαρμόζοντας τα σε μία ολόκληρη χώρα…      

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος